pondělí 13. dubna 2020

Šlehačkový beránek




Každý rok kolují všemi sociálními sítěmi fotografie těch nejstrašidelnějších stvoření, které se daný rok podařilo upéct. Proto by byla škoda ochudit se o to napětí, co vám letos z té formy vlastně vypadne a zkusit ho taky. Stejně jako třeba u bábovky je receptů na beránka nespočet a v každé rodině se peče jiný. Já jsem letos vsadila na šlehačkové těsto - beránek by měl být vláčnější a nadýchaný.

Tak veselé Velikonoce a ať vás beránek nepokaká!




Ingredience:
(na velkou formu)

250 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání
130 g cukru
60 g změklého másla
3 vejce
2 lžičky kypřícího prášku
pár kapek vanilkového extraktu
+ tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy



Postup:

Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte a vysypejte si formu na beránka.
V míse si vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vanilkový extrakt a vejce a vyšlehejte v nadýchanou pěnu. Přisypejte mouku, kypřící prášek a přilijte smetanu a důkladně promíchejte, aby se všechno hezky spojilo.
Hotové těsto nalijte do formy na beránka, pokud máte formu ze dvou kusů, tak ho pře pečením přiklopte a dejte péct na asi 50 minut. Po upečení vyndejte formu a položte na ní vlhkou utěrku, měla by pomoci s vyklopením beránka - platí tedy jen u kameninových forem :). Pak odklopte zádíčka a vyklopte beránka z formy. Nechte ho vychladnout, než se pustíte do manipulace s ním.

A pokud se na beránkovi cokoli esteticky nepovedlo, můžete ho přelít čokoládou a třeba posypat kokosem a je zamaskováno :)

Doufám, že se beránek povede a bude chutnat.

Veselé Velikonoce








Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig