úterý 27. března 2018

Velikonoční nádivka s kopřivami a mandlemi




Velikonoce bez nádivky (tak jí říkáme u nás) by pro mě byly jako jaro bez vázy kytek.

Je jedno jestli je to nádivka, nebo hlavička, jestli je v ní maso, nebo mandle, co by v ní ale rozhodně
chybět nemělo, je něco zeleného. V našem rodinném receptu jsou to mladé kopřivy, ty na jaře přinesou nejvíce zdraví a síly. Ne každý rok se ale počasí povede, a pokud venku ještě leží sníh, nepropadejte panice a zvolte zelenou alternativu - petrželka, mladý špenát či jiné bylinky přinesou alespoň novou chuť do zažité tradice.


Nádivka je jedno z nejjednodušších jídel a při tom je to taková dobrota! Takže vyrazte na procházku okouknout, kam vyrazíte před Velikonocemi s košíčkem na něco zeleného.



Ingredience:
(na celý plech )

500 g uzeného masa
100 g loupaných mandlí ( celých, nebo lehce pokrájených )
8 vajec
7 starších rohlíků, nebo housek
150 ml mléka
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 hrsti něčeho zeleného, ideálně kopřiv ( samozřejmě lze přidat či ubrat, dle preferencí )
špetka muškátového oříšku
pepř a sůl na dochucení
máslo a strouhanku na vysypání plechu





Postup:

Jako první si dejte vařit uzené maso, aby bylo krásně měkké - mělo by stačit asi 35 minut pod pokličkou. Housky nakrájejte na kostičky a rozložte je na plech, aby co nejvíce oschly ( pomůže 15 minut v maličko nahřáté troubě ). Tyto dva kroky je ideální dělat den předem, ale zvládne se to i bez toho. Pozor, nevylívejte všechen vývar z uzeného masa, použijeme ho.

Když je maso měkké, nakrájejte ho na kostičky stejné jako housky. Oddělte si žloutky od bílků, z nich vyšlehejte tuhý sníh - a dejte ho čekat do lednice. Nasekejte kopřivy na drobno a pokrájejte lehce mandle. Vymažte a vysypejte si plech s vyšším okrajem, nebo pekáček. A také se zapněte troubu na 180.

Vše je připraveno, jde se na to.
Do velké mísy si nasypejte nakrájené housky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Pokud by se housky málo nasákly a nezměkly, přilijte trošku vývaru z masa. Pak už přidejte maso, kopřivy, mandle, prášek do pečiva a  žloutky. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a rychle, zlehka směs promíchejte. Jako poslední krok jemně vmíchejte sníh s bílků.

Hotovou směs nalijte na připravený plech a šup s ním do trouby. Peču asi 45 minut, ale záleží na výšce, a také jak moc mokrou směs si vytvoříte. Jakmile ale začne nádivka na povrchu zlátnout, je hotová.

My jí nejraději jíme s bramborovým salátem a vajíčkem natvrdo - modrým, červeným, nebo z cibulových slupek s kytičkami :)

Veselé Velikonoce!


Na blogu najdete další Velikonoční recepty jako mazanechot cross buns, nebo veselé cupcakes.
















Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig