pondělí 15. ledna 2018

Zasněžené sušenky crinkles





Vánoce jsou za námi, zásoby cukroví konečně zdolány a začíná čekání na jaro. Doufám že alespoň někdo z Vás si užívá sněhu. My v Praze jsme měli bílo asi tak 3 hodiny. A ačkoli si užívám spíš teplejší období roku, když venku napadne čerstvý sníh, jsem zase jako by mi bylo 5 a hrozně mě to táhne ven, ideálně se ve sněhu pořádně vyblbnout.

Ale vzhledem k tomu, že letos to u nás za okny pořád vypadá spíš jako na podzim, je čas navodit si zimní atmosféru jinak. A ideální jsou na to crinkles - nebo také zasněžené sušenky.

Jsou kakaové a skvělé k čaji, kakau, nebo k hrnečku mléka :)





Ingredience:
( na asi 45 sušenek ) 

140 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
50 g bílého jogurtu
50 g másla
10 g kakaa
1 vejce
1 lžička bílého vinného octa
1 hrneček moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového aroma
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli




Postup:

V míse si smíchejte změklé máslo s třtinovým cukrem a vejcem tak, aby se vše hezky spojilo dohromady. Na pomoc si můžete vzít elektrický šlehač. Pak do směsi přidejte jogurt a vanilkové aroma.

Ve druhé míse si smíchejte zbylé sypké ingredience, tedy mouku, jedlou sodu, kakao a sůl.

Nyní je čas smíchat pořádně vše dohromady. Když je vše krásně propojeno, přidejte do těsta lžičku vinného octa, promíchejte a nakonec mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a uložte odpočívat do lednice. 
Je ideální nechat odležet alespoň dvě hodinky, ideálně můžete nechat do druhého dne.

Troubu si předehřejte na 160°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem. Moučkový cukr si nasypejte do menší misky, aby se v ní hezky obalovaly kuličky.

Z vychladlého těsta si tvarujte malé kuličky, asi o velikosti větší pecky z třešně. Každou kuličku pořádně obalte v moučkovém cukru a posaďte na plech. Mezi kuličkami si dělejte dostatek místa, aby se mohlo těsto při pečení roztáhnout do placičky. 
Pokud by se vám těsto hodně lepilo na ruce, posypejte si je trochou moučkového cukru.

Když je plech zaplněný, šup s ním do trouby na 12 - 15 minut.

Během pečení sušenky popraskají a vytvoří krásný zasněžený efekt.













Žádné komentáře:

Okomentovat