pátek 30. března 2018

Velikonoční sušenky - kropenatá vajíčka






Vajíčka k Velikonocům neodmyslitelně patří. Většina lidí v mém okolí si stěžuje, že je po Velikonocích nemůže ani vidět. Já se na to vždycky těším, vajíčka na tvrdo miluji k nádivce s bramborovým salátkem, jen tak na chleba s máslem a když jich je přeji jenom moc, udělám vajíčkovou pomazánku s čerstvými jarními bylinkami.

Pokud by jste ale přece jen těch vajec natvrdo měli dost, nabízím ideální řešení. Upečte si křehounká, po másle voňavá, sladká vajíčka. Sušenková vajíčka.

Pokud máte doma děti, můžete se vrhnout do kreativního zdobení a malování, kdo na to nemá nervy, nebo pevnou ruku, postačí natřít polevou a pocákat - a krásná kropenatá vajíčka jsou na světě.






Ingredience:

na těsto

400 g hladké mouky
250 g másla
160 g vanilkového cukru
1 vejce ( do těsta jen žloutek )


na polevu

170 g moučkového cukru
1 bílek ( zbude nám z těsta )
1 lžička citronové šťávy
potravinářské barvičky dle fantazie ( ideálně gelové )




Postup:

Máslo si nakrájejte do mísy na menší kostičky, aby nám dříve změklo. Když máslo povolí, přidáme k němu žloutek a vanilkový cukr a ideálně elektrickým šlehačem hezky propojíme. Nakonec přisypeme mouku a vařečkou, nebo rukou zpracujeme ve vláčné těsto, které se bude trošku lepit na ruce. To vyřešíme tím, že ho dáme chvíli odpočinout do lednice, kde nám zase hezky ztuhne, aby se nám s ním dobře pracovalo.

Odpočinuté těsto si rozválejte na pomoučněném válu na asi půl centimetru (když bude těsto moc tenké, sušenky budou vysušené a budou se lámat). Z těsta vykrajujte vajíčka, která rovnou pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Plech vložte do předem vyhřáté trouby na 170 a pečte asi 7 minut. Uvidíte sami, že jakmile začnou zlátnout, jsou hotové. Sušenky hned opatrně přendejte na mřížku, nebo na talíř a nechte vychladnout.

Jakmile sušenky zchladnou je čas na zábavu.

V misce si smíchejte bílek s cukrem a citronovou šťávou a metličkou vyšlehejte na lesklou, hladkou polevu. Tu si rozdělte do několika menších mističek a obarvěte potravinářskými barvami dle fantazie. Já se pokoušela o pastelově růžovou, zelenou a modrou. Poleva se nejlépe nanáší pomocí zdobícího pytlíku ( nebo obyčejného kterému ustřihnete růžek ) - nejprve si obtáhněte vajíčko polevou a vnitřek pak snadněji vyplníte, aniž by vám poleva tekla okolo. Na pomoc si můžete vzít třeba špejli, jejíž koncem se poleva hezky dotahuje do stran, nebo míst, kde se vám udělá prázdné místečko. Když je poleva na všech vajíčkách, nechte ji alespoň hodinku zaschnout.

Jako poslední krok jsem si v trošce vody rozmíchala kapku černého barviva a pomocí kartáčku na zuby jsem barvu cákala přejetím prstu po štětinkách na vajíčka, aby byla krásně kropenatá. Barvu nechte opět zaschnout.

Sušenky uložte do vzduchotěsné dózy a nechte je alespoň do druhého dne rozležet. první den jsou křupavé, ale čím jsou starší, tím jsou vláčnější.

Přeji hodně zábavy a veselé Velikonoce!














Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig