pondělí 28. května 2018

Špenátová roláda s uzeným lososem





Jaro je v plném proudu a kolem se to konečně zelená. A tu změnu nepozoruji jen za oknem, ale i všude na sociálních sítích. Snídaňové smoothie hrají barvami zelené, polévky, salátky, dokonce i ty lívance si teď obohacujeme o něco zeleného, aby jsme tělo po zimě probudili a doplnili dávku vitamínů. Jarní únavo, máš smůlu!

A komu už leze lupení i ušima, zakamuflujte ho do něčeho nového. V téhle roládě je pořádná halda špenátu, smetanový sýr a uzený losos. Takže se k němu parádně hodí sklenička bílého vína a to je také nedocenitelný lék na jarní únavu. Okna umyjete až příští víkend :)







Ingredience:

300 g špenátu
3 vejce
350 g smetanového sýru jako je Lučina
100 g polohrubé mouky
100 g uzeného lososa
svazek čerstvé pažitky
pepř a sůl
na ozdobu slunečnicová semínka
půlka citronu




Recept:

Špenát si propláchněte, dejte do mísy a zalijte horkou vodou, aby hezky zavadl. Pak vodu slijte a nechte špenát vychladnout.
Mezitím si rozehřejte troubu na 180 a plech si vyložte pečícím papírem, ustřihněte si ještě jeden kus papíru na později.
Když špenát vychladne, pořádně z něj rukama vyždímejte všechnu vodu a v mixéru ho rozmixujte na hladké pyré.
Vejce si rozdělte na žloutky - ty rovnou můžete přidat ke špenátu a bílky. Bílky si osolte a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Špenát se žloutky osolte a opepřete.
Do sněhu z bílků zlehoulinka stěrkou vmíchejte mouku, a nakonec do bílků přimíchejte i špenát se žloutky. Když máte vše spojeno (směs by měla zůstat nadýchaná), vylijte směs na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete do všech stran. Honem s tím do trouby a pečeme 10 minut.

Během pečení si můžete připravit náplň. Smetanový sýr rozmíchejte v mističce, osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Nasekejte si pažitku,  2/3 dejte do náplně a zbytek si nechte na ozdobu. Slunečnicová semínka můžete opéct na sucho na pánvi, dodáte jim mnohem zajímavější chuť.

Když je těsto upečené, vyndejte ho z trouby, položte na něj nový pečící papír a celý plát těsta přetočte. Nyní máte navrchu starý papír, na kterém jsme pekli. Ten nyní opatrně sloupněte. Ještě teplé těsto i s pečícím papírem stočte do rolády a nechte vychladnout.

Když je těsto vychladlé, opatrně ho rozrolujte , nemusíte úplně a natřete krémem - zase si trošku nechte na ozdobu. Na vrstvu krému pokládejte kousky lososa a když jste s náplní hotovi, roládu pevně zarolujte.

Vršek rolády potřete zbylým krémem, posypejte pažitkou a opraženými semínky.

A jakmile jste spokojeni s výsledkem, roládu uložte do lednice alespoň na hodinu.

Pak už jen nakrájejte na plátky a pochutnávejte si.

















Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig