sobota 30. června 2018

Jahodový dort - jahody se šlehačkou










Léto, sluníčko, jahody... co víc si přát.

Letošní jahodová sezona začala opravdu brzy díky nádhernému jaru, a tak jsme na první výpravě na samosběru byli ještě na jaře. Jako každý rok jsme vyrazili v ten nejparnější den, takže než jsme se došourali až na pole, už jsme byli vyřízení. Ale i tak jsme si to užili, posedávali mezi řádky voňavých jahod, ochutnávali a naplnili i malý košíček.



Neznám nic lepšího, než když se člověk  nacpe čerstvýma jahodama a když už neví co s nima, udělá zásobu sladkých knedlíků do mrazáku a nakonec ještě pár skleniček skvělé marmelády.

A tak jsme měli jahody jen tak, jahody rozmačkané s cukrem a zalité mlékem a hlavně jahody se šlehačkou !! Jo to my můžeme.

A tenhle dortík jsou prostě jahody se šlehačkou na křehkém korpusu... jahoda, lahoda mňam.







Ingredience:
( na formu o průměru 20 cm )

těsto

200 g hladké mouky
175 g studeného másla
85 g cukru krupice
špetka soli

náplň

500 g čerstvých jahod
300 ml smetany ke šlehání
250 g ricotty (nebo tučného tvarohu)
100 ml mléka
7 plátků želatiny

na ozdobu

150 g čerstvých jahod 
lístky máty


Postup:

Máslo si nakrájejte na malé kostky a v míse ho smíchejte s moukou, cukrem a špetkou soli. Rukama zapracujte máslo, až vznikne soudržné těsto.
Troubu si předehřejte na 160.
Těsto si pomocí prstů, nebo lžíce namačkejte do dortové formy. Není jí třeba vymazávat, máslo v těstě udělá svojí službu. Těsto po celém povrchu propíchejte vidličkou, aby se nezvedalo a dejte ho péct na 30 minut péct, aby bylo na povrchu hezky narůžovělé. Po upečení nechte těsto ve formě vychladnout.

Mezi tím si připravte náplň. Rozmixujte si 500 g jahod na hladké pyré, to můžete ještě přepasírovat přes jemné sítko, abyste se zbavili semínek, ale není to nutné.
želatinové plátky si namočte do misky se studenou vodou.
Do malého kastrůlku si nalijte mléko a přiveďte ho k varu a hned sundejte z plotny. Z želatiny vymačkejte všechnu vodu ,vložte ji do teplého mléka a rozmíchejte.
V míse si smíchejte jahodové pyré, ricottu, cukr a mléko s želatinou. Smetanu si vyšlehejte do tuha a zlehka ji vmíchávejte na několikrát do jahodové směsi.
Hotovou náplň nalijte na upečené těsto, zlehka s formou poklepejte o stůl, aby jste vyhnali bublinky a celý dort dejte do lednice ztuhnout, ideálně přes noc.


Jakmile si dort odpočine, těsto zkřehne, náplň ztuhne a je ideální čas ho dozdobit, než do něj konečně zakrojíte. Nahoru naskládejte nakrájené jahody na kostičky, nebo plátky, přidejte pár lístků máty a už to neodkládejte a pochutnejte si.




















Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig