pondělí 6. srpna 2018

Malinový dortík





Léto je skvělé, to je bez debat. Léto a jídlo, to je výborná kombinace. Snídaně na terase, večerní grilovačky, spousta zmrzliny. Ale nejradši mám čerstvou zeleninu a ovoce. Voňavá rajčata a ty nejvoňavější maliny. A těm se dneska budeme věnovat, protože ty jsou mojí letní láskou číslo jedna.



K narozeninám jsem letos dostala od rodičů sazenice malin na jejich zahrádku, abych si mohla nasyslit domácí zásobu. Na úrodu si počkáme do příštího roku, a tak jsem si zásobičku nenápadně pořídila v Lidlu :)

Nic mě neosvěží lépe než čerstvá malinová limonáda! Mražené maliny do velké skleničky, trošku malinové šťávy, led a vodu. Mňááám!

A abych se malin nabažila ještě víc, upekla jsem malinový dortík. Jestli ujíždíte na malinách jako já, můžu jen doporučit!







Ingredience:
( na formu 20 cm )

Na korpus

65 g cukru krupice
50 g hladké mouky
20 g rozpuštěného másla
2 vejce
špetka soli
pár kapek vanilkového aroma


Tvarohový krém

200 g tučného tvarohu ve vaničce
150 g smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru
1 sáček želatiny na nepečené dezerty


Na ozdobu

500 g malin ( můžou být mražené - nerozmrazovat )
3 lžíce cukru
1 sáček červeného dortového želé




Postup:

Zapněte si troubu na 180 a nechte ji nahřát. Dortovou formu si vyložte pečícím papírem

Do mísy si nasypejte mouku a špetku soli.  Připravte si další mísu, která je vhodná na vodní lázeň. Do mísy si dejte cukr a dejte a vše nad vodní lázní důkladně míchejte, dokud není směs vlažná. Pak směs sundejte z lázně a elektrickým šlehačem ji šlehejte asi 5 minut. Za tu dobu by měla směs vychladnout a ztrojnásobit svůj objem.

Do vyšlehané pěny přidejte vanilkové aroma a začněte zlehka stěrkou vmíchávat mouku. Nakonec vmíchejte teplé rozpuštěné máslo. Mělo by vám vzniknout nadýchané, hladké těsto.

Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do trouby na 20 minut na 180 - zda je upečeno ozkoušejte špejlí.

Po upečení nechte těsto ve formě zchladnout, pak ho můžete vyndat a nechat vystydnout úplně.

Zatím co těsto chladne si připravíme krém. V jedné misce si vyšlehejte tvaroh s cukrem a ve druhé misce šlehačku do tuha. Pak obě směsi stěrkou smíchejte dohromady a přidejte želatinu a důkladně rozmíchejte.

Korpus si vraťte do formy ( kolem dokola si můžete dát proužek pečícího papíru, aby byli kraje hladké) a navrstvěte na něj krém a uhlaďte.  Celou formu dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.

Nakonec to nejlepší. Na krém naskládejte maliny ( pokud máte mražené, nerozmrazujte je ) a připravte si želé dle návodu na pytlíčku -  u mě to bylo 250 ml vody, 3 lžíce cukru a v kastrůlku asi minutu povařit. Pak želé sundejte ze sporáku a nechte trošku zchladnout a můžete začít nanášet na dort. Nanášejte ho malou lžičkou postupně - dokud vám nevznikne rovná plocha a maliny nebudou všechny pod želé.

Teď už jen vydržet, než dort v lednici ztuhne a můžete ho vyndat z formy a pustit se do něj.

Dobrou chuť


















Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig