sobota 20. ledna 2024

Kynuté buchty s povidly



Tradiční kynuté buchty. K tomu není co dodat. Každý má jiného favorita, co se náplně týče, jestli tvaroh, mák, hruškový rozvar, nebo povidla. Ta jsem zvolila já. Ale můžete obměňovat dle libosti. 


Ingredience:

500 g hladké mouky
250 ml polotučného mléka
50 g krupicového cukru
60 g rozpuštěného másla ( + 50 g na vymazání pekáče)
20 g čerstvého droždí
2 lžíce rumu
1 vejce
1 sklenička švestkových povidel
kůra z jednoho citronu
špetka soli


Postup:

V misce si rozdrobte droždí a zalijte ho polovinou vlažného mléka a přidejte lžíci cukru.Do větší mísy si připravte mouku se špetkou soli, citronovou kůrou a zbytkem cukru. 

Jakmile je vzešlý kvásek a jsou na něm bublinky, můžeme ho přidat do velké mísy společně se zbylým mlékem, vejcem a rozpuštěným máslem ( nesmí být horké). Vše hezky propracujte v hladké těsto. To poprašte lehce moukou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu ( mělo by zdvojnásobit objem).

Když je vykynuto, vyválejte si z těsta plát asi 1cm vysoký a ten rozdělte na čtverce 5x5 cm. Než začnete plnit, dejte si rozehřát máslo na vymazání pekáčku. Pak do každého čtverce dejte lžičku povidel a zabalte do měšečku a vytvarujte buchty. Ty jednu po druhé namočte, nebo potřete ze všech máslem a skládejte do pekáče spojem těsta dolů. Nyní si dejte nahřát troubu na 200°C a buchty nechte ještě v pekáči 15 minut kynout.

Pečte na 200°C prvních 10 minut , pak teplotu snižte na 180°C  a pečte ještě cca 15 minut, dokud nebudou hezky zlatavé. Ještě horké z trouby je potřete zbylým rozpuštěným máslem s přídavkem 2 lžic rumu.

Nezapomeňte před podáváním buchty pocukrovat.


 






Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig