Tradiční kynuté buchty. K tomu není co dodat. Každý má jiného favorita, co se náplně týče, jestli tvaroh, mák, hruškový rozvar, nebo povidla. Ta jsem zvolila já. Ale můžete obměňovat dle libosti.
Ingredience:
250 ml polotučného mléka
50 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
Postup:
V misce si rozdrobte droždí a zalijte ho polovinou vlažného mléka a přidejte lžíci cukru.Do větší mísy si připravte mouku se špetkou soli, citronovou kůrou a zbytkem cukru.
Jakmile je vzešlý kvásek a jsou na něm bublinky, můžeme ho přidat do velké mísy společně se zbylým mlékem, vejcem a rozpuštěným máslem ( nesmí být horké). Vše hezky propracujte v hladké těsto. To poprašte lehce moukou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu ( mělo by zdvojnásobit objem).
Když je vykynuto, vyválejte si z těsta plát asi 1cm vysoký a ten rozdělte na čtverce 5x5 cm. Než začnete plnit, dejte si rozehřát máslo na vymazání pekáčku. Pak do každého čtverce dejte lžičku povidel a zabalte do měšečku a vytvarujte buchty. Ty jednu po druhé namočte, nebo potřete ze všech máslem a skládejte do pekáče spojem těsta dolů. Nyní si dejte nahřát troubu na 200°C a buchty nechte ještě v pekáči 15 minut kynout.
Pečte na 200°C prvních 10 minut , pak teplotu snižte na 180°C a pečte ještě cca 15 minut, dokud nebudou hezky zlatavé. Ještě horké z trouby je potřete zbylým rozpuštěným máslem s přídavkem 2 lžic rumu.
Nezapomeňte před podáváním buchty pocukrovat.
Žádné komentáře
Okomentovat