sobota 3. února 2024

Zelňačka s klobáskou

 



Zelňačka je jedna z těch polévek, která během zimy prostě pohladí a zahřeje. Já jsem co se polévek týče výhradně tým vývar, ale můj muž - ten zase miluje tyhle pořádné polévky a zelňačku úplně nejvíc. 

Rozhodně se nebojte si jí přizpůsobit Vaší chuti, někdo radši sladší, někdo zase kyselejší.
Kousek čerstvého chleba a super jídlo na zimu je na světě. Když ji uvaříte víc, je to ideální věc do mrazáku na lenivější, nebo hektičtější dny.
 
Ingredience:
(na pořádný hrnec cca 6 porcí)

2 sklenice bílého kyselého zelí (používám sladkokyselé, ne kysané)
4 střední brambory
2 litry vody nebo vývaru
2 nožičky klobásky
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce hladké mouky
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 lžíce másla
2 lžíce sladké mleté papriky
1 lžíce cukru (pokud bude třeba)
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky mletého černého pepře
sůl 



Postup:

Do velkého hrnce si dejte vařit zelí klidně i s nálevem, s bobkovým listem, novým kořením a kmínem  - zalijte vodou, aby bylo ponořené a vařte 15- 20 minut. V menším hrnci si uvařte oloupané a na malé kostky nakrájené brambory do poloměkka a pak je rovnou přihoďte k zelí. 

Ve smetaně si rozšlehejte hladkou mouku a přes sítko ji postupně nalévejte do polévky a míchejte. 
Pak si v kastrůlku po bramborách opečeme nakrájené klobásky, k nim přidáme 2 lžíce másla a zaprášíme sladkou paprikou. Rychle vše promícháme a jakmile se propojí paprika s tukem je hotovo, pozor ať si papriku nepřipálíte, pak hořkne. 

Klobásky s paprikou přidáme do polévky a povaříme ještě 2-3 minutky a jde se na závěrečné ochutnávání.

Upravíme kyselost cukrem, nebo naopak octem, doladíme hustotu ( naředíme vodou, nebo zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody), a dochutíme solí a pepřem.

Čím je zelňačka odleželejší, tím je lepší!

Dobrou chuť










Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig