sobota 11. září 2021

Meruňkový sirup



V létě mě nejvíce v kavárnách dokáže zklamat fakt že nemají žádnou limonádu.... Vždyť není nic lepšího a víc osvěžujícího, než čerstvá limonáda. Voda je fajn, ale když je chuť na něco dobroučkého, nechci si dávat Colu a zalepit si pusu.  A tak se uspokojím alespoň doma, protože snadnější už to být nemůže. ideální je mít po ruce nějaký domácí sirup, my si spolu připravíme meruňkový. Merunka je sladká, ale i příjemně kyselkavá, a to je to, co od osvěžující limonády očekávám!



Ingredience:

meruňky (množství dle libosti, množství cukru a kyseliny se přizpůsobí)
cukr
kyselina citronová


Postup:

Meruňky v množství jaké máte nakrájejte na malé kostičky, dejte do hrnce a zalijte hrnkem vody na cca kg meruněk. Množství vody není důležité, jde jen o to, aby se dali meruňky snadno rozmixovat tyčovým mixérem. Rozmixované meruňky přiklopte pokličkou, nebo zakryjte utěrkou a nechte stát v lednici, nebo na chladnějším místě do druhého dne.

Druhý den si směs přeceďte přes jemné síto a odměřte, kolik tekutiny zbylo. Na 1 litr přidejte 800 - 1000 g cukru, podle sladkosti Vašich meruněk. Ještě přidejte 5 g kyseliny citronové. Pak vše přiveďte k varu, během toho posbírejte pěnu z povrchu a jakmile dosáhnete varu, slijte sirup do čistých lahví a zavřete. 

Pokud budete spotřebovávat ihned, můžete po vychladnutí uložit v lednici. Chcete-li mít, ale zásobu i na zimu, bude lepší ještě sterilovat. Já využila rozehřáté trouby a na plechu s vodou jsem sterilovala 20 minut na 80°C.

Na léto je ze sirupu skvělá osvěžující limonáda. S ledem a kouskem máty, paráda!







Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig