Máme tu druhou adventní neděli a tak je pomalu načase začít s pečením cukroví. A jako první bývají na řadě perníčky, aby stihly hezky změknout. s tímhle receptem si je můžete tedy upéct klidně den pře Vánocemi, protože jsou to jedny z těch hned měkkých, navíc vám nezabere ani půl dne jejich zdobení, protože se po upečení máčí do cukrové polevy, která vytvoří omrzlý efekt jinovatky.
Ingredience:
230 g hladké mouky
140 g medu
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
1 lžičku prášku do pečiva
Na polevu:
80g moučkového cukru
100 ml rum tuzemák
1 lžička perníkového koření
Postup:
V menší misce si ve vodní lázní rozehřejte máslo a med. Odložte stranou, aby směs lehce vychladla a připravte si větší mísu. Do ní nasypejte mouku, koření, kakao a kypřící prášek. Pak přidáme mokré ingredience a to vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vše pořádně promíchejte a propojte do konzistence měkkého, lepivého těsta. Aby se s těstem nakonec hezky pracovalo, je třeba ho uložit do lednice alespoň na hodinku.
Mezi tím si přichystáme polevu. Do rendlíku si nalijte rum, přisypejte k němu koření a pomaličku přiveďte k varu. Jakmile rum vychladne, začněte ho po troškách přidávat do moučkového cukru. A míchejte a míchejte. Poleva by měla být hladká, lesklá ani tuhá, ani řídká :) Konzistenci je ideální vyzkoušet na prvním perníčku, a pokud se nepovedla a do polevy nejde namáčet, nebo naopak úplně zmizí v perníčku, jednoduše přidejte cukr, nebo rum.
Troubu si předehřejte na 170°C a můžete se vrhnout na vykrajování perníčků. Na pomoučněném válu si těsto po částech vyválejte a vykrajujte tvary dle vaší fantazie :)
Perníčky pečeme na 170°C asi 8-10 minut, podle toho jak máte velká vykrajovátka.
A jakmile perníčky vychladnou, namáčíme je jednou stranou v polevě a necháme zaschnout, při čemž vznikne ona jinovatka.
Skladujeme v uzavřené nádobě, aby zůstaly perníčky hezky měkké.
Krásné adventní dny!
Další nápady na Vánoční cukroví najdete ZDE.
Žádné komentáře
Okomentovat