neděle 6. prosince 2020

Perníčky s jinovatkou



Máme tu druhou adventní neděli a tak je pomalu načase začít s pečením cukroví. A jako první bývají na řadě perníčky, aby stihly hezky změknout. s tímhle receptem si je můžete tedy upéct klidně den pře Vánocemi, protože jsou to jedny z těch hned měkkých, navíc vám nezabere ani půl dne jejich zdobení, protože se po upečení máčí do cukrové polevy, která vytvoří omrzlý efekt jinovatky.


Ingredience:

230 g  hladké mouky
140 g medu
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
1 lžičku prášku do pečiva

Na polevu:

80g moučkového cukru
100 ml rum tuzemák
1 lžička perníkového koření



Postup:

V menší misce si ve vodní lázní rozehřejte máslo a med. Odložte stranou, aby směs lehce vychladla a připravte si větší mísu. Do ní nasypejte mouku, koření, kakao a kypřící prášek. Pak přidáme mokré ingredience a to vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vše pořádně promíchejte a propojte do konzistence měkkého, lepivého těsta. Aby se s těstem nakonec hezky pracovalo, je třeba ho uložit do lednice alespoň na hodinku.

Mezi tím si přichystáme polevu. Do rendlíku si nalijte rum, přisypejte k němu koření a pomaličku přiveďte k varu. Jakmile rum vychladne, začněte ho po troškách přidávat do moučkového cukru. A míchejte a míchejte. Poleva by měla být hladká, lesklá ani tuhá, ani řídká :) Konzistenci je ideální vyzkoušet na prvním perníčku, a pokud se nepovedla a do polevy nejde namáčet, nebo naopak úplně zmizí v perníčku, jednoduše přidejte cukr, nebo rum.

Troubu si předehřejte na 170°C a můžete se vrhnout na vykrajování perníčků. Na pomoučněném válu si těsto po částech vyválejte a vykrajujte tvary dle vaší fantazie :)

Perníčky pečeme na 170°C asi 8-10 minut, podle toho jak máte velká vykrajovátka.

A jakmile perníčky vychladnou, namáčíme je jednou stranou v polevě a necháme zaschnout, při čemž vznikne ona jinovatka.

Skladujeme v uzavřené nádobě, aby zůstaly perníčky hezky měkké.

Krásné adventní dny!

Další nápady na Vánoční cukroví najdete ZDE.









 

Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig