pondělí 24. října 2022

Vláčný jablečný perník

 



Receptů na perníky je nekonečně mnoho, ale pokaždé když chci perník upéct, tak tápu. Pořád zkouším různé recepty a pokaždé je perník fajn. Jako že si pochutnáme, ale znovu ho péct nebudu. A když už se jednou povede nějaký víc fajn, zapomenu si napsat recept. Uznávám, že perník moc často nepeču , není náš nejoblíbenější, ale takhle na podzim většinou dostanu chuť na něco, co voní pečenými jablky, skořicí, nebo perníkovým kořením.

Takže, tenhle perník v sobě kombinuje všechny tyhle chutě a navíc je hezky vláčný. K snídani s horkým čajem ideální.


Ingredience:

(na formu 20x20 cm)
250 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
125 ml mléka
150 g medu, nebo např. čekankového sirupu
50 ml stolního oleje
3 sladší jablka
3 lžíce kyselejší marmelády ( rybízová, ostružinová)
2 lžíce kakaa
2 vejce
1 sáček kypřícího prášku do perníku
1 lžička perníkového koření
1 balení čokoládové polevy


Postup:

Předehřejte si troubu na 170°C. Jablka si oloupejte a dvě z nich nastrouhejte nahrubo do mísy. Třetí si nakrájejte na malé kostičky a dejte si je do kastrůlku s cca 3 lžícemi vody.

Do mísy k jablkům přidejte mouku, cukr, kypřící prášek, perníkové koření a kakao. Pak vmíchejte vejce rozšlehaná v mléce, olej a med. Vše důkladně rozmíchejte a propojte v řídké těsto.

Těsto si nalijte do formy vyložené pečícím papírek a dejte péct na 35 minut.

Mezitím si jablka v kastrůlku poduste asi 3 minuty a přidejte k nim marmeládu. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě chvilku povařte, až vám zhoustne.

Upečený a vychladlý perník podélně rozkrojte na 2 poloviny a potřete rozvařenými jablíčky. Přiklopte druhou půlkou perníku, polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou a je to.

Perník je lepší až druhý den, až hezky zvláční od povařených jablíček a chutě se hezky propojí.

Dobrou chuť






Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig