úterý 17. ledna 2023

Vdolečky s povidly



Bez sladkého si život ani neumím představit! Hlavně bez čokolády! A teď v zimě jsou ty chutě nejhorší. Taková horká čokoláda sama o sobě je paráda, ale když k ní máte co zakousnout ! Ještě lepší. A tak jsem musela vyslyšet přání mé drahé polovičky a udělat mu něco sladkého - ideálně k večeři. Protože když upeču třeba bábovku, tak se mu nesmí ukázat před večeří, jinak je jako pětiletý a nacpe se bábovkou a pak nechce večeřet! Takže spojit to dohromady - sladké a večeře, je ideální volba. Já na sladká hlavní jídla tak nejsem, a tak si udělám něco lehčího a jeden, možná dva vdolečky si dám s horkou čokoládou jako moučník :) Jsou malé, takže 3.
Co bychom pro ty muže neudělali, že ? Vždyť láska prochází žaludkem!






Ingredience:
(asi na 15 vdolečků)

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g másla
50 g cukru krupice
20 g droždí
3 lžíce rumu
1 vejce
špetka soli
asi 100 g povidel
1 bílý jogurt, nebo zakysaná smetana
olej na smažení


Recept:

Do kastrůlku si nalijte mléko a ohřejte ho, aby bylo teplé, ne vařící. Do hrnečku si odeberte asi polovinu mléka, rozmíchejte v něm cukr a rozdrobte do něj droždí, dejte do tepla a nechejte vzejít kvásek - trvá to asi 15-20 minut. Do druhé poloviny mléka si dejte rozpustit máslo.

Do mísy si vsypejte mouku, přidejte vejce, rum, špetku soli, vzešlý kvásek a nakonec mléko s máslem. Vše zpracujte v hladké těsto, zlehka poprašte hladkou moukou, přikryjte útěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 40 minut. Za tu dobu by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem.

Jakmile je těsto vykynuté, vyklopte si ho na pomoučněný vál, a vyválejte na plát asi 3 cm silný. Vykrajovátkem, nebo skleničkou si vykrájejte kolečka požadované velikosti, a nechtě ještě alespoň 15 minut kynout.

Nakonec vdolečky osmažte ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje. Odkládejte na papírové ubrousky.

Před podáváním potřete každý vdoleček povidly a ozdobte lžičkou jogurtu, nebo smetany.
Kdo má rád, může si přidat i strouhaný tvaroh.









Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig