pátek 17. července 2015

Krémová kukuřičná polévka





 Miluju kukuřici. Opravdu bych ji nejraději dala skoro do všeho. Tuhle vášeň jsem sdílela s kamarádkou, která je teď momentálně u protinožců, s tou jsme kukuřici používaly jako jiní sůl. Vzpomínám si na kamaráda, kterého v práci honila mlsná a tak vyzvídal a nakukoval co kdo má, co by komu ujedl. "Hmm pizza, to si dám. Ale fuj vždyť je na tom kukuřice, co vás to napadlo. Tak si dám ten toust se sýrem no. Panebože ženský vy jste se fakt zbláznily, tam je ta kukuřice taky? Tak tady já nebudu!"



Nedávno se na jídelníčku restaurace, ve které v práci obědváme, objevila pro mě slastně znějící polévka - kukuřičný krém! A slastně i chutnala. Obávám se, že ta jejich byla kukuřice a máslo 1:1, ale navedla mě na cestu této polévky v domácím provedení. Je to další z polévek, která je hotová raz dva a zvládne ji opravdu, opravdu každý.

Předem upozorňuji, že kdo nerad kukuřici, ať už raději nečte dál.


Ingredience:

250 g sladké kukuřice ( nejlépe mražené)
1,5 l zeleninového vývaru
1 větší cibule
150 ml sladké smetany
sůl
pepř
muškátový oříšek
oříšek másla


Recept:

Na jemno nakrájenou cibuli osmahněte do sklovata na másle, přisypejte kukuřici a zalijte vývarem.
Nechte povařit dokud kukuřice nezměkne (5 - 10 minut).
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a můžete i propasírovat, já mám však polévku ráda s jemnými kousky kukuřice. Do polévky nalijte smetanu, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, přiveďte zpět k varu a podávejte.

Na ozdobu posypejte zrníčky kukuřice, nebo krutonky.













2 komentáře:

  1. Mňam :) Kukuřici mám ráda a tahle polévka vypadá skvěle ^^

    Me Adelaida

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to určitě vyzkoušej. A dej vědět, jestli ti chutnala tak jako mě :)

    OdpovědětVymazat