A tak jsem cuketu začala napřed nenápadně přidávat do pečení, kde zajistila jen skvělou vláčnost moučníku, ale žádná chuť cukety!
A jak je po staletí známo, jíme i očima tenhle slaný koláč mě na první pohled zaujal při brouzdání po pinterestu. A tak jsem se do něj pustila, cuketa, necuketa.
A můžu říct - super!
Ingredience:
(na těsto)
250 g hladké mouky
100 g másla
(náplň)
250 g ricotty
2 zelené a 2 žluté cukety střední velikosti
3 lžíce parmazánu
1 vejce
sůl
pepř
bylinky - oregano, tymián,rozmarýn
olivový olej
Postup:
Ze změklého másla, mouky a špetky soli si nejlépe v robotu zpracujte těsto. Když se ingredience hezky spojí a těsto začne tvořit kouli, přilijte 50-60 ml ledové vody. Propracujte, zabalte do folie a uložte odpočinout na cca 30 minut do ledničky. Předehřejte si troubu na 180°C.
Mezitím si nakrájejte cukety na dlouhé a tenoučké plátky, ať už na mandolíně, nebo jako já škrabkou na zeleninu. Cuketové plátky lehce posolte, aby pustily vodu - ideálně v cedníku.
Odpočinuté těsto si vyválejte na velikost koláčové formy, přeneste jej do ní, propíchejte dno vidličkou, překryjte pečícím papírem a zasypejte keramickými, nebo suchými luštěninami. Pečte cca 15 minut, pak sundejte papír i s luštěninami a pečte ještě 15 minut.
V míse si smíchejte ricottu, vejce, parmazán, bylinky pepř a sůl,
Náplň si rozvrstvěte do předpečeného korpusu a začněte tvořit cuketovou spirálu. Prostředek se nejlépe motá v ruce - pak ho posaďte do náplně a obmotávejte plátky pořád dokola a dokola, přičemž střídejte barvy. Nakonec lehce pokapejte olivovým olejem a zpět s tím do trouby.
Pečte asi hodinu, nebo dokud vám nezezlátnou okraje.
Děkuji za úžasnou inspiraci. Už se těším až si recept vyzkouším.
OdpovědětVymazat