pátek 24. července 2020

Rybízový sněhový koláč




Rybízování pokračuje. Jestli už jste měli bublaninu i koláč s drobenkou, vyzkoušejte něco nového. Třeba tenhle křehký koláč s rybízem, na kterém je čepice z bílků.  Je to jako většina dobrot z rybízu skvěá kombinace sladkého a kyselého. A můžete ho upéct i z mraženého rybízu.


Ingredience:

Korpus:
185 g hladké mouky
115 g změklého másla
50 g cukru
2 žloutky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli


Náplň:
250 g očištěného rybízu
2 bílky
10g cukru 
1 lžička kukuřičného škrobu
špetka soli



Postup:

Předehřejte si troubu na 180°C. Do větší mísy si nasypejte mouku, cukr, kypřící prášek,přidejte špetku soli a změklé máslo. Všechno důkladně propracujte, ideálně rukama na drobivou směs. Přidejte žloutky a propracujte v hladké těsto. To si rozválejte na pomoučněném vále do kruhu velikosti vaší nízké koláčové formy. Těsto do ní přeneste a okraje hezky namačkejte až k okraji. Pak těsto na dně propíchejte vidličkou a dejte péct na 20 minut.

Než se nám upeče korpus, připravte si náplň. Ve vyšší misce si vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Do sněhu přisypejte škrob a asi třetinu cukru. Začněte šlehat a během asi 2-3 minut stálého šlehání přisypávejte zbývající cukr. Nakonec do tuhé pěny lehce vmíchejte kuličky rybízu. 

Vyndejte z trouby korpus, navrstvěte na něj bílkovou pěnu a vraťte do trouby na asi 10 minut, dokud nezačne bílá čepice lehce zlátnout.

A je to :) Přeji dobrou chuť a krásný víkend












Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig