pátek 30. října 2020

Halloweenské sušenky


Halloween je tu. V letošní zvláštní době, kdy na home officu sedím doma v podstatě 7 dní v týdnu doma mi ten čas nějak hrozně utíká. Nedávno byl konec léta, začal podzim a zítra je Halloween! Takže Vánoce za dveřmi!!! 

Halloween pořád dělí většinu mého okolí na dvě skupiny, ty co ho nenávidí a posílají zpět do Ameriky odkud ho znají z filmů. A pak druhá skupina, která se moc ráda užije alespoň tu část, která už u nás zdomácněla a ozdobí si byt, vyřežou dýni, pustí si večer horor a zpříjemní a rozveselí ty smutné a upršené dny, které tu teď máme.

Takže pokud jste na straně Halloween ANO, nebo máte prostě doma děti, kterým strašidelné sušenky udělají radost kdykoli, jdeme na to!


Ingredience:

400 g hladké mouky
250 g másla
160 g vanilkového cukru

1 vejce ( do těsta jen žloutek )
1 lžíce kakaa na obarvení těsta

bílou a tmavou čokoládu na zdobení
vykrajovátka - ideálně se strašidelnou tématikou


Postup:

Máslo si nakrájejte do mísy na menší kostičky, aby nám dříve změklo. Když máslo povolí, přidáme k němu žloutek a vanilkový cukr a ideálně elektrickým šlehačem hezky propojíme. Pokud budete chtít sušenky dvou barev rozdělte si máslovou směs na dvě poloviny, mouku stejně tak a do jedné poloviny přidejte kakao.
Nakonec přisypeme mouku a vařečkou, nebo rukou zpracujeme ve vláčné těsto, které se bude trošku lepit na ruce. To vyřešíme tím, že ho dáme chvíli odpočinout do lednice, kde nám zase hezky ztuhne, aby se nám s ním dobře pracovalo.

Odpočinuté těsto si rozválejte na pomoučněném válu na asi půl centimetru (když bude těsto moc tenké, sušenky budou vysušené a budou se lámat). Z těsta začněte vykrajovat různé strašidelné tvary, a pokud nemáte nic vhodného, můžete vykrajovat klidně kolečka a později je strašidelně nazdobit. Jednotlivé sušenky přeneseme na plech s pečícím papírem.

Plech vložte do předem vyhřáté trouby na 170°C a pečte asi 7 minut. Uvidíte sami, že jakmile začnou zlátnout, jsou hotové. Sušenky hned opatrně přendejte na mřížku, nebo na talíř a nechte vychladnout.

Jakmile sušenky zchladnou je čas na zábavu. Ty tvary, které měli již strašidelný obrázek vytlačený do sušenky a byli tmavé, kakaové jsem jen poprášila moučkovým cukrem, který se dostal do obrázku a zbytek cukru jsem zase střela.

Sušenky s kostrou jsem vybarvila čokoládou odlišné barvy pomocí úzké zdobící špičky na perníčky, ale můžete si pomoct špejlí, nebo štětečkem.

Pokud máte jen kolečka, můžete popustit uzdu fantazie a udělat jedno velké oko, nebo strašidelný obličej, pavučinu, nebo třeba jen pocákat hororově čokoládou - žádný stres, má to být zábava a stejně se to nakonec sní a to i ty méně povedené !


Sušenky uložte do vzduchotěsné dózy a nechte je alespoň do druhého dne rozležet. první den jsou křupavé, ale čím jsou starší, tím jsou vláčnější.


Štastný Halloween!!!





Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig