sobota 30. listopadu 2019

Linecké cukroví








Je tu první adventní víkend!!!! Ideální čas pustit se do pečení.

Bez lineckého cukroví by to ani nebyly Vánoce!
Jelikož ho můj Honza miluje ze všeho nejvíc, dělám ho minimálně dvojitou dávku. I když každý rok remcá, ať toho cukroví nedělám tolik, kdo to pak bude jíst - linecké nějak záhadně zmizí, a to velmi brzy.



Takže šup šup do pečení, jako většina cukroví i linecké potřebuje nějaký čas na rozležení, aby bylo křehoučké. Po jakém tvaru sáhnete je už na vás, jestli kolečka na klasiku, nebo něco modernějšího. Já jsem o Vánoce hvězdičková a to se promítlo i do lineckého!




Ingredience:

150 g hladké mouky
100 g měkkého másla
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
marmeládu na namazání - rybízová, jahodová, třešňová, ideálně poctivá domácí (chce to červenou a lepší je trošku kyselejší, skvělý kontrast se sladkým cukrovím)


Recept:

Do mísy si nasypejte mouku, cukr moučku i vanilkový a zapracujte do směsi změklé máslo a žloutek ať už ručně, či v robotu. Vzniklé hladké, lesklé těsto zabalte do folie a uložte do ledničky alespoň na dvě hodiny.

Když je těsto odpočaté, rozválejte si ho na pomoučněném válu a pusťte se do vykrajování. Plech s cukrovím vložte do vyhřáté trouby na 160°C a pečte 10-12 minut.

Cukroví nechte vychladnout a můžete začít mazat marmeládou a slepovat.

Pak už jen cukroví uložte do vzduchotěsné krabice a schovejte do chladu, aby se rozleželo a nic ho nesežralo :)

Další recepty na Vánoční cukroví najdete ZDE.









Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig