neděle 16. června 2019

Domácí rohlíky




Dokonalá snídaně je pro někoho sladká a pro někoho slaná - já jsem z toho druhého tábora. Největší blaho je pro mě čerstvý křupavý rohlík a máslo. I když se tedy rozhodně nebráním palačinkám, nebo waflím s borůvkama, ty si dám ideálně až po tom rohlíku.

A tak vždycky když je příležitost a máme s mužem volno, uděláme si snídaňové hody, ležíme na gauči a prosnídáme se až do oběda. A aby to bylo ještě lepší, upekla jsem domácí křupavé rohlíky a udělala k nim spoustu pomazánek. Protože snídaně je základ dne ne :)




Ingredience:
(asi 15 - 20 rohlíků)

500 g hladké mouky
300 ml mléka
125 ml oleje
1 kostka droždí
1 lžička soli
1/2 lžíce cukru krupice
na posypání kmín, mák, sezamová semínka, hrubou sůl



Postup:

Asi třetinu mléka si ohřejeme aby bylo teplé, ale ne vařicí, přidáme do něj cukr, rozdrobené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Do velké mísy si nasypeme mouku, přidáme zbytek mléka, olej, vzešlý kvásek a sůl. Vše zpracujeme v hladké těsto, které dáme na teplé místo a necháme kynout asi 30-40 minut. Pak těsto propracujeme a dáme zpět na 30 minut kynout podruhé.

Z vykynutého těsta si uděláme cca 20 stejných kuliček. Každou kuličku si vyválíme na tenký plát, který zlehka tvarujeme do trojúhelníku. Horní cíp těsta ještě rukou natáhneme trochu do dálky a začneme rolovat. Rolujeme od nejširšího místa směrem k vytaženému vrcholu.

Hotové rohlíky si přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 . Před pečením rohlíky potřeme vejcem, nebo mlékem a posypeme dle chuti sypáním.

Pečeme 10-12 minut a jakmile rohlíky vyndáme z trouby, překryjeme je vlhkou utěrkou a necháme stát 5 minut.

Dobrou chuť.










Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig