středa 27. února 2019

Svatební koláčky





Ke svatbě se váže neuvěřitelné množství tradic, pověr a zvyklostí a je na každém, které z nich si vybere a které přenechá jiným, na tom není nic špatného. I my jsme předminulý rok pročítali a debatovali o tom, co na naší svatbě bude a co ne (třeba ženich). A do našeho seznamu rozhodně patřili tradiční svatební koláčky. Rozdávaly jsme je k pozvánkám, byly na svatební tabuli a na sladkém baru a také se dávaly jako výslužky pro hosty.


Dost dlouho jsem hledala někoho, kdo by nám napekl kopu koláčků, ale všude jsem se setkala je s takovými těmi malými měšečky a já chtěla rozhodně miniaturky klasických koláčů, a tak jsem se rozhodla zkomplikovat si trošku svatební přípravy a koláčky si napéct sama... a taky všechno na ten sladký bar :)     (právě pověru o tom že koláčky nemá péct nevěsta jsem prostě ,, nečetla,,).

Takže ať už se u vás chystá svatební veselí, nebo na ně dostanete chuť jen tak, recept je tady! Koláčky jsou měkounké, vláčné a vydrží tak několik dní, takže se nemusíte bát, že vám do druhého dne ztvrdnou.


Ingredience:

na těsto

500 g hladké mouky
350 g změklého másla
5 lžic mléka
30 g droždí
3 žloutky
3 lžíce cukru
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce rumu
špetka soli



Postup:

Začněte přípravou kvásku. Mléko si ohřejte tak, aby bylo vlažné, přidejte do něj cukr a rozdrobené droždí a odložte na teplé místo.

Do velké mísy si nasypejte mouku, přidejte kousky změklého másla, žloutky, rum, jogurt a špetku soli. Nakonec přilijte i vzešlý kvásek a vše propracujte v hladké, pružné těsto.
Hotové těsto si zabalte do fólie a dejte ztuhnout do lednice tak na 30 - 40 minut.

Než si těsto odpočine, připravte si svojí oblíbenou náplň.



Tvarohová náplň

250 g tučného tvarohu  ( ne ve vaničce )
4 lžíce moučkového cukru
1 lžíce vanilkového pudinku
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
na ozdobu hrozinky namočené v rumu

Všechny ingredience kromě hrozinek smícháme dohromady a vyšleháme v hladkou náplň.



Maková náplň

200 ml mléka
150 g mletého máku
4 lžíce cukru krupice
hrst mletých piškotů na zahuštění
2 lžíce rumu
loupané mandle na ozdobu

V kastrůlku si přiveďte k varu mléko, nasypejte do něj mák a nechce asi 3 minutky povařit. Pak mák odstavte a přidejte cukr. V tuto chvíli se Vám bude směs zdát možná až moc řídká, ale jakmile zchladne, bude to mnohem lepší. Po vychladnutí přilijte rum a pokud je třeba zahustěte mletými piškoty.  Zdobíme loupanými mandlemi.


Ořechová náplň

150 g mletých vlašských ořechů
150 ml mléka
120 g cukru
75 g mletých piškotů
2 lžíce rumu
vlašské ořechy na ozdobu

V kastrůlku si přiveďte k varu mléko, nasypejte do něj cukr a ořechy a pár minut povařte. Odstavte, nechce vychladnout, přidejte rum a zahustěte mletými piškoty
Zdobíme vlašskými ořechy



Jablečná náplň

5 jablek
2 - 5 lžic cukru podle kyselosti jablek
špetka skořice
mleté piškoty

Jablka oloupeme, nastrouháme na jemno a povaříme doměkka s troškou vody, aby se nám nepřipalovala. Přidáme dle chuti cukr a skořici a necháme rozpustit a odstavíme. Po vychladnutí zahustíme podle potřeby mletými piškoty.


Povidlová náplň

skleničku povidel
pár lžic rumu

Používám domácí povidla, která jsou dost hustá, takže je jen lehce naředím pár lžícemi rumu a ohřeji je v kastrůlku, aby se s nimi lépe pracovalo. Pokud máte povidla řídká, můžete je zahustit opět mletými piškoty.






Když nám těsto hezky ztuhlo, zapneme si troubu, aby se nám předehřála na 200 .
Těsto si rozválíme na pomoučněném válu na plát silný asi 4 mm a vykrajujeme si z nich kolečka o velikosti jakou požadujete. Můžete použít vykrajovátka nebo jakoukoli skleničku. Kolečka si přeneste na plechy vyložené pečícím papírem a naneste na ně náplň. Nejjednodušší je asi nandat s náplně do zdobících sáčků a nanášet jimi, klidně i bez špičky ( tvar ze špičky vynikne stejně jen na tvarohu).
Podle druhu náplně koláčky ozdobíme mandlemi, ořechy nebo hrozinkami a dáme péct do předehřáté trouby na asi 8 minut. Koláčky se pečou velice rychle, je třeba je proto hlídat.
Jakmile vyndáte koláčky z trouby, ihned je i s papírem z plechu stáhněte, aby se už dále nedopékaly.

Nechte si chutnat.













Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig