čtvrtek 24. prosince 2015

Vanilkové rohlíčky




Ani nevím jak se to stalo, ale zítra je Štědrý den! Letos jsem poprvé absolutně nic nestíhala, takže těch receptů mnoho nebylo a tímto se všem omlouvám!
Ale teď večer si konečně užívám pohodu. Dárky jsou zabalené a připravené v taškách na zítřejší transport pod stromeček u rodičů, doma na naše poměry celkem uklizeno, cukroví konečně dodělané (i když vosí úlky jsem dopatlala před chviličkou), zásoby na řízky a salát v ledničce!

A tak místo na blogu vyhrál jen jeden recept na cukroví a to ne jen tak ledajaké. Je to totiž moje absolutně nejoblíbenější - vanilkové rohlíčky. A jak můžete vidět na fotkách níže, zas až tak rohlíčky to nejsou. U nás v rodině se totiž začalo místo žoulání malých rohlíčků vykrajovat z těsta hvězdičky. Ty se potom rozplynou na jazyku jako něco kouzelného. Navíc je v nich dávka domácího vanilkového extraktu a vanilkového cukru, takže vanilka z nich voní i skrz krabice!

Ať už budete žoulat, formičkovat, nebo vykrajovat - recept Vás nezklame!



Takže hurá na ně! A na všechny ostatní dobroty. Přeji vám krásné a klidné vánoční svátky s blízkými a spoustou dobrot!

Veselé Vánoce!



Ingredience:
(asi na 3 plechy)

150 g hladké mouky
110 g másla, nebo máslové hery
50 g mletých vlašských ořechů
20 g moučkového cukru
1 žloutek
lžička vanilkového extraktu

+ moučkový cukr smíchaný s vanilkovým na obalení cukroví


Recept:

Máslo nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky smíchané s cukrem. Přisypeme mleté ořechy, lžičku vanilkového extraktu a žloutek.
Ze začátku se bude zdát, že těsto ji příliš suché a sype se, vydržte ale v hnětení, až bude těsto hezky držet pohromadě.

Těsto dejte do lednice odpočinout minimálně na dvě hodiny, ideálně přes noc.

Z těsta vyválejte plát silný asi 1 centimetr a vykrajujte z něj libovolné tvary.
Přendáme si na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 165°C asi 15 minut.

Ještě teplé vysypeme do mísy s cukrem a rohlíčky/nerohlíčky v něm hezky obalíme.
Pak šup s nimi do plechovky, nebo krabice a nechat v chladu až do snědení :)

S rohlíčky vetšinou začínám 1. adventní víkend.






    Lili prostě musí být u všeho












Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig