sobota 27. června 2015

Dort Charlotta - The Daring Bakers June 2015 Chellenge


Dort Charlota. Hrozně hezky se na něj kouká na stránkách kolujících po internetu, ale nějak se mi do něj nechtělo. Nakonec se objevil v červnové Výzvě na Daring Bakers a tak sem si vyhrnula rukávy a šlo se na to.

Na to jak je dort krásný, není až tak složitý, ale to bych nebyla já a zvolila jsem trošku složitější variantu a to se zmrzlinovým středem, který v létě s čerstvým voňavým ovocem skvěle osvěží.



Spolu s pečením dortu jsem se naučila i domácí piškoty, které byly skvělé samotné ke kávě, nebo čaji - ideálně ještě namazané jahodovou marmeládou :)

Upečte si dort, který prostě voní létem!

For the June daring bakers challenge Rebecca from BakeNQuilt.comchallenged us to make Charlotte Royale and Charlotte Russe from scratch. Savory or sweet Charlottes were definitely tasty showstopper


Ingredience:
Pro dortovou formu 20 cm

Piškoty Savoiardi:

5 vajec
150 g hladké mouky
150 g cukru krupice
cukr moučka na posypání

Krém:

500 ml smetany na šlehání
50 g cukru
4 plátky želatiny
3 žloutky


Zmrzlinová vrstva:

200 g ovoce podle chuti ( já měla směs ze zahrádky - jahody, borůvky a rybíz) může být i mražené
40 g másla
2 žloutky
2 lžíce cukru
1 plátek želatiny


A hromada ovoce na ozdobení


Postup:

Na začátku si upečeme pás z piškotů, který bude tvořit stěny dortu.
Troubu si dejte předehřát na 180 °C . Do mísy si vyklepněte 5 bílků, které vyšlehejte do řídkého sněhu, do kterého přisypejte cukr a došlehejte do tuha. Pak přidejte zbylé žloutky, a přisypávejte mouku, kterou stěrkou zlehka vmíchejte do těsta. Těstem si naplňte cukrářský sáček, nebo pevnější igelitový sáček, kterému ustřihnete růžek.
Na plech si dejte pečící papír a na něj si vyznačte tužkou 2 kruhy velikosti dna Vaší formy ( tedy u mě 20 cm) a vyplňte je těstem, ne úplně do krajů, aby se nám kruhy po upečení vešli do formy.
Dejte péct na 10 minut.
Mezitím si na druhý plech s pečícím papírem začněte tvořit piškoty - stříkejte asi 10 cm dlouhé proužky jeden vedle druhého tak aby se trošičku dotýkali a vytvořili tak při pečení pás. Piškoty posypejte moučkovým cukrem a jakmile se rozpustí, pocukrujte je ještě jednou. To Vám zaručí že piškotky budou mít krásně křupavou krustičku.  Jakmile vyndáte korpusy z trouby, nechte je na mřížce vychladnout a dejte péct piškoty také na 8 - 10 minut. Jakmile dopečete piškoty, ještě horký pás vložte do dortové formy, vyložené pečícím papírem ocukrovanou stranou ven, sloupněte pečící papír a nechte zchladnout.

Do kastrůlku si nasypejte ovoce a pozvolna povařte, do směsi přidejte plátek namočené želatiny a jakmile ovoce změkne, sundejte ze sporáku a promixujte tyčovým mixérem. V misce si promíchejte žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem a pomalu do této směsi přilévejte ovocné pyré. Znovu zahřejte, nechte probublat a pak dejte směs chladit. Vychlazenou směs nalijte do nádoby o průměru cca 17 cm, tedy menší než máte dortovou formu. Já použila kastrůlek vyložený potravinářskou folií, aby šla zmrzlina hezky vyndat. A směs v kastrůlku dejte do mrazáku.

A na poslední řadu přichází krém.
Polovinu smetany si přiveďte k varu. Plátky želatiny namočte do vody. Vyšlehejte si žloutky s cukrem, do kterých přilijte horkou smetanu. Tuto směs povařte do zhoustnutí. Nechte vychladit a přidejte vymačkanou želatinu a vyšlehanou druhou polovinu smetany.

A finish. Na dno dortové formy vložte 1 kolo dortové formy, pak vložte boky z piškotového pásku. Nalijte asi poloviny krému a uhlaďte. Na krém dejte kruh ze zmraženého ovoce, zalijte zbytkem krému ( trošku si nechte nahoru), uhlaďte a zakryjte druhým korpusovým kruhem. Vršek dortu potřete zbylým krémem a vložte do mrazáku alespoň na 3 hodiny.

Asi 2 hodiny před podáváním přendejte dort do lednice. Nakonec dort ozdobte čerstvým ovocem dle chuti. Na ovoce by Vám na dortu měla zbýt ohrádka z piškotů.

Dort se snědl na posezení. Ale vzhledem k prostoru v mrazáku, kterého je nedostatek a delšímu času přípravy se příště pustím do Charlotty normál.











Share:

6 komentářů

  1. Člověk se snaží jíst zdravě a pak vidí něco takového ... :D To se nedá !
    Vypadá nádherně :3

    http://meadelaida.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas člověk musí hřešit :) A když už si říkám, že bych neměla úplně vážně, vezmu dort do práce, tam se po něm zapráší a je klid :)

      Vymazat
  2. Dort je hezký, ale jestli si dobře pamatuji, tento jste původně dělala pro Gurmet výzvu ne? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Charlotta vypadá super, dobrá práce! Jen se musím trochu smát - vysvětlím hned proč. Účastnila jsem se poprvé The Daring Bakers výzvy a vybrala si Charlotte Royale plněnou... chvilka napětí... čokoládovo-jahodovou zmrzlinou :-) Můžete se podívat tady: http://www.navidlicku.blogspot.cz/2015/06/the-daring-bakers-sarlota-s-cokoladovo.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Co si budeme povídat, zmrlina je dobrá všude. Ale můžu říct, že ta čokoládová vypadá taky božsky, to asi taky vyzkouším!!!!

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig