středa 29. dubna 2015

Pražský dort


I když se tento dort jmenuje Pražský, je dílem ruského cukráře. Ten se nechal inspirovat během let, kdy se učil cukrařinu právě v Praze a vytvořil vlastní variaci na slavný Sachr dort.

Dort je opravdu hutný, takže doporučuji udělat v menší formě, nebo pozvat na kávu přátele, kteří vám s ním pomohou. U nás ho půlka cestovala na návštěvu rodičů, takže my se nepředávkovali úplně k smrti a ještě udělal radost.



Co budeme k jeho upečení potřebovat?


Ingredience:
na formu 25 cm

Korpus:

3 vejce
200 g zakysané smetany
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
1/2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
3 lžíce kakaa
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička jedlé sody
špetka soli
tuk na vymazání formy
+ čokoláda na ozdobu

Krém:

400 g másla
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
2 lžíce vaječného koňaku
3 lžíce zavařeniny ( meruňková, rybízová)


Postup:

V míse si ušlehejte 3 vejce se špetkou soli a postupně přisypávejte cukr. Jakmile bude směs hustá a nepěněná, přilijte kondenzované mléko a zakysanou smetanu a rychle promíchejte.
Do malé mističky si dejte jedlou sodu a zalijte ji lžící citronové šťávy. Jakmile směs začne pěnit, vlijte ji do těsta a zlehka zašlehejte. Nakonec do těsta přisypejte kakao a mouku a vařečkou vše spojte.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte ve vyhřáté troubě a 180°C   asi 30 minut.





V průběhu pečení si připravte krém. Vyšlehejte změklé máslo do světlé pěny, přilijte kondenzované mléko a vaječný koňak. Připravený krém zatím uložte do lednice.

Jakmile máte vychladlý korpus, je třeba jej rozdělit na 4 pláty. Jelikož já nejsem příliš zručná při rozkrajování nožem, vyzkoušela jsem variantu s nití a mohu jen doporučit. Na korpusu si nožíkem naznačte řezy kolem dokola a pak ke každému řezu přiložte nit, kterou nakonec ve předu překřížíte s pomalu taháte konce od sebe, čím vedete řez skrz korpus. Pokud nechápete, co jsem se Vám snažila říct, dejte vědět do komentářů a nafotím Vám někdy podrobný postup.
Jakmile tedy máme 4 pláty korpusu, tak každý plát pokapeme koňakem naředěným vodou, namažeme slabounkou vrstvou zavařeniny a natřeme krémem. Vrstvy skládáme na sebe a postup opakujeme. Horní plát potřeme silnější vrstvou krému a ozdobíme strouhanou čokoládou, nebo hoblinkami.













Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig