středa 1. dubna 2015

Špenátová polévka s uzeným lososem



Zítra nás čeká Zelený čtvrtek a tradice nám velí podávat na stůl zelený pokrm. Ten nám zajistí zdraví po celý rok. V týdnu není tolik času na zdlouhavé vaření, takže jsem zvolila tuhle špenátovou polévku, která je hotová opravdu během pár minut a skoro bez práce.

Pokud Vám přece jen zbyde v kuchyni čas, na Zelený čtvrtek se také pečou jidáše, které bychom si měli namazat medem, který nás ochrání celý rok od uštknutí hadem a žihadel od vos a včel. Medem si ale klidně namažte rohlíček k snídani.




Ingredience:

250 g čerstvého listového špenátu
250 ml smetany na šlehání ( můžete nahradit např. sojovou smetanou )
100 g uzeného lososa
2 brambory
1 cibule
2 lžíce oleje
špetka soli
muškátový oříšek



Postup:

Cibuli si nakrájejte na jemno a zpěňte ji na rozehřátém oleji v hrnci. K cibulce přisypte na jemno nastrouhané brambory a nechte lehce opéct. Nakonec vsypejte do hrnce listy špenátu. Pokud máte lístky velké, stačí je trochu natrhat na menší kousky. Zalijte 3/4 litru horké vody a nechte provařit. Po asi 10 minutách polévku odstavte z plotny, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, přilijte smetanu, osolte a okořeňte špetičkou muškátového oříšku. Před podáváním ještě povařte pár minut a na talíři doplňte uzeným lososem natrhaným, nebo nakrájeným na malé kousky. Polévka je lehce dosladka a v kombinaci se slanějším uzeným lososem je to perfektní spojení.
Pokud však nejste milovníky ryb, polévka je také dobrá s krutonky s opečenou houstičkou na másle.

Co říkáte, je to rychlovka a za ten rok plný zdravý to stojí ne?










Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig