úterý 31. března 2015

Velikonoční extra čokoládové cupcakes




Květnou nedělí nám začal Velikonoční Svatý týden. Takže jsem se nechala zlákat inspirací na velikonočně laděné cupcakes, které na nás koukají z titulek food časopisů. A jelikož pro mě je nejlepší sladkost čokoláda, tyhle jsou extra čokoládovo-čokoládové.



Zítra nás čeká Škaredá středa, kdy máme dovoleno polevit v estetické stránce vaření, protože jídla ten den by měla být škaredá, zdánlivě nepovedená, trošičku připálená, nebo potrhaná. A hlavně nezapomeňte, že se zítra ( ideálně nikdy) nesmíme mračit, nebo nám to zůstane celý rok, každou středu!!!!! Takže si upečte tyhle veselé cupcakes, ozdobte si je a udělejte sobě i všem okolo sebe radost, at se usmívají.

A připravte se na Zelený čtvrtek, kdy na stole prostě musí být něco zeleného. Já se chystám na špenátový krém, kterým Vás třeba budu inspirovat k tradičnímu zelenému pokrmu.
 Recept zde: Špenátová polévka

Veselé Velikonoce !!!





Ingredience:
na 12 košíčků

Těsto:

1 1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
1/2 hrnku kakaa
3 lžíce změklého másla
2 vejce
1/4 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
špetka soli
pár kapek vanilkového extraktu


Krém:

250 ml smetany na šlehání
250 g kvalitní čokolády



Postup:

Do mísy si prosejte mouku a přidejte sypké ingredience - prášek do pečiva, jedlou sodu, kakao a sůl.
Ve druhé míse si vyšlehejte máslo s cukrem v hladkou pěnu. Do pěny postupně zašlehejte obě vejce. Pak postupně přidávejte střídavě z mísy se sypkými ingrediencemi a po troškách mléko, aby těsto moc nezhrudkovatělo. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt.

Hotovým těstem naplňte muffinové košíčky ( silikonové, nebo papírové ve formě ). Těsta nedávejte tolik jako když děláte muffiny, tentokrát je efekt vysoké čepičky nežádoucí. Košíčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C  asi 15 minut.


Než se košíčky upečou a vychladnou nám, připravte si krém.
Ohřejte si v hrnci smetanu na šlehání a jakmile se začne vařit, sundejte ji s plotny. Horkou smetanou přelijte nalámanou čokoládu a stěrkou směs promíchávejte dohladka. Míchejte dokud směs nezchladne a nezhoustne. Pak krém ještě vyšlehejte elektrickým šlehačem. Krém nedávejte do lednice, byl by příliš tuhý a špatně by se s ním zdobilo. Mohu říct z vlastní zkušenosti, když je krém tuhý, zůstávají v něm bublinky, nebo se pak jednotlivé špagetky lámou. Já jsem v receptu upravila poměr čokolády, které bylo v původním receptu, ze kterého jsem se inspirovala skoro jednou tolik a krém po vychladnutí byl jako beton. A to nechceme.
Jakmile košíčky vychladnou, můžeme je ozdobit. Pokud se Vám přeci jen kopečky udělali, můžete je jednoduše seříznout, usnadní to nanášení krému. košíčky krémem buďto potřete, nebo je ozdobte pomocí cukrářského sáčku.
No a závěrečné zdobení je již absolutně ve Vašich rukou! Bonbonky, posypky, marcipánové ozdobičky, kandované ovoce, nebo květy, vše je dovoleno!











 No občas není legrace udržet divou zvěř ze záběru. Naše Žvejkačka se nacpe prostě všude.













Prý ta kytka voní lépe. Kočkajedna zmlsaná!




Share:

2 komentáře

  1. Dobry den , kde jste prosim koupila ty bonbonky?

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou to lentilky :) Tedy lentilková vajíčka, která prodávají vždy kolem velikonoc.

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig