středa 18. března 2015

Red Velvet Cake




Red velvet je prostě dort, který se peče  z lásky, alespoň na mě takhle působí. Uznávám, může za to asi hlavně ta barvička. Korpus vypadá vysoký a sytý, ale přitom je díky podmáslí nádherně nadýchaný a zmizí ve Vás čtvrtka dortu ani nebudete vědět jak.
A myslete na to, že z lásky můžete upéct dort nejen své polovičce, ale i rodičům, babičkám, dědečkům a kolegům ( doufám, že ti moji tohle nečtou a nebudou se dortu dožadovat), a nebo třeba sobě.



Já ho pekla opět při příležitosti Výzvy pro odvážné, tedy soutěže pro pekaře a pekařky amatéry, kterou každý měsíc vyhlašuje časopis Gurmet. Teď už je po výsledcích, takže vím, že tentokrát se na mě zase štěstí neusmálo :) - jako cena útěchy je pro mě tenhle luxusní dort!

Máte chuť? Tak jdeme na to!



Ingredience:


Korpus:

500 g hladké mouky
500 g cukru krupice
225 g změklého másla
4 vejce
500 ml podmáslí
30 g kakaa
3 lžičky vinného octa
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička soli
červené potravinářské barvivo, ideálně gelové


Krém:

600 ml smetany na šlehání ( ideálně 40 % )
500 g čerstvého smetanového sýra ( Philadelphia)
300 g mascarpone
250 g tvarohu
200 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu


Postup:


Tento dort se skládá ze čtyř korpusů. V originálním receptu se pečou 4 korpusy ve formě 20 cm. Já pekla pouze 2 korpusy ve formě 26 cm a každý z nich jsem rozkrojila na dva pláty. Podle toho jaký postup zvolíte je třeba rozdělit ingredience na korpus na 2 , nebo 4 várky, které děláme postupně, aby těsto bylo vždy nadýchané. Samozřejmě pokud máte troubu, kam se vejdou 4 korpusy najednou, můžete to dát na jeden zátah.
V jedné míse si smíchejte prosátou mouku s kakaem a solí. V druhé misce si vyšlehejte máslo s cukrem do husté pěny. Když je pěna našlehaná přidávejte po jednom vejce, nakonec lžičku vanilkového extraktu a důkladně prošlehejte.V podmáslí si rozmíchejte červené barvivo a pak podmáslí smíchejte s obsahem první i druhé misky, tedy s moukou s kakaem a vejci s cukrem. Šlehač nechte pracovat na nejnižší obrátky. Pak šlehač vypneme a do těsta nalijeme rozmíchaný ocet s jedlou sodou.Trouba peče a my si připravíme krém.Když jsou korpusy vychladlé, seřízněte je, aby byly hezky rovné. Odřezky nevyhazujte, použijeme je jako zdobení na dort.Všechny korpusy natřete krémem a navrstvěte na sebe. Celý dort zvenku potřete




Šlehačem si smíchejte mascarpone, smetanový sýr a tvaroh, přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Do této směsi po menší dávkách vmíchejte stěrkou do tuha vyšlehanou smetanu. Pak dejte chladit do lednice.
krémem a uhlaďte, nebo naopak udělejte v krému vlnky, nebo špičky. Zde se fantazii meze nekladou.

Těsto rozdělte do vymazaných a vysypaných forem a dejte péct na 25 minut do předehřáté trouby na 175 °C. Jako kontrola funguje špejle zapíchnutá do dortu, na které po vytažení nesmí nic zůstat.


Odřezky dortu rozdrobte a drobečky ozdobte svůj dort. Můžete jako zdobení využít cokoli - ořechy, cukrová srdíčka, bonbony, barevné sypání. Já na vršek dortu upekla z maličké dávky těsta mini muffiny a ozdobila je krémem.










Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig