neděle 22. února 2015

Pelmeně




Mám ráda jednou za čas strávit neděli tím, že si dělám domácí plněné těstoviny, taky na ně jednou tady na blogu dojde, protože domácí těstoviny jsou skvělé  a za tu práci to stojí.
Tentokrát jsem však zvolila jídlo italským plněným těstovinám podobné, ale těsto nemusí být tak tenké, jednotlivé kousky tak malé a ve výsledku je to celkem rychlovka. Náplň si může každý pozměnit dle svých chutí bylinkami, zeleninou, nebo kořením.







Ingredience:

350 g mletého vepřového masa ( může být i půl na půl s hovězím masem )
300 g hladké mouky
1 cibule
4 lžíce vody
sůl
pepř
mletý kmín, bylinky, sušená zeleninová směs
1 - 2 litry vývaru ( zeleninový, kuřecí )



Postup:

V míse si smíchejte mouku, špetku soli a přilijte 4 lžíce vody. Ze začátku se může zdát že vody je málo, ale chce to chvilku se směsí pracovat až vznikne tužší těsto. To pak přikryjte folií a dejte do ledničky odpočinout tak na hodinku.

Během této doby si připravte náplň. Na jemno nakrájenou cibuli smíchejte s mletým masem, okořeňte špetkou soli, pepřem, malou špetkou mletého kmínu nebo na jemno nasekanými bylinkami. Já do směsi ještě přidala domácí směs sušené zeleniny ( mrkev, celer, petržel ).

Když je těsto odpočaté přijde na řadu druhá fáze posilování, tentokrát s válečkem. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše a vykrajujte z něj vykrajovátkem, nebo skleničkou kolečka o velikosti cca 5 cm. Do prostředka každého kolečka dejte lžičku masové směsi a přehněte ho na polovinu. Okraje pevně zmáčkněte prsty, nebo vidličkou, aby náplň nikudy neutekla.

Hotové pelmeně vložte do vroucího vývaru ( může být i voda, ale vývar dodá pelmením skvělou chuť ) a vaříme je 5 - 8 minut. Na talíři pelmeně přelijte rozpuštěným máslem a do prostředka dejte lžíci zakysané smetany.

Pokud uděláte větší várku, můžete pelmeně schovat do mrazáku a příště máte večeři hotovou za pár minut.








Share:

2 komentáře

  1. Pelmeně mám moc ráda a ty vaše vypadají moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Je to příjemná rychlovka. Těším se na čerstvé bylinky, které tomu vždy dodají nový rozměr :)

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig