neděle 1. února 2015

Mrkvová polévka se zázvorem








Tak tahle polévka mě vážně překvapila. Často jsem jí viděla v různých pořadech o vaření, ale pokaždé jsem si pro sebe říkala, co na tom může být dobrého, vždyť je to rozmixovaná mrkev, a navíc ta konzistence dětské přesnídávky.
Nic se ale nemá hanit, dokud to člověk nevyzkouší, a tak na ní přišla řada. Sluníčka teď máme málo, a tak se můžeme zahřát touhle polévkou, která má alespoň barvu jako sluníčko.
Ovšem jakmile jsme se do polévky pustili, byla jsem velmi, velmi mile překvapená. Kdo máte rádi dýňovou polévku, určitě musíte zkusit i mrkvovou, je snad ještě lepší než ta dýňová!
Konzistenci jsem si vyladila, aby to byla opravdu polévka a ne kaše a se zakysanou smetanou a opraženými semínky to bylo skvělé.





Ingredience:

500 g mrkve (1 mrkev si nechte na ozdobu)
2 menší brambory
5 cm velký kousek zázvoru
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 cibule
1,5 litru zeleninového vývaru
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
zakysaná smetana
semínka na ozdobu dle chuti




Postup:

Na dno hrnce si dáme lžíci oleje a másla, rozehřejeme a přidáme klidně nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na kolečka. Orestujeme asi 3 minutky a přidáme na kostičky nakrájené brambory
a na plátky nakrájený zázvor.
Zeleninu zalijeme připraveným zeleninovým vývarem a přisypeme lžičku tymiánu.
Vše necháme vařit do změknutí asi 15 - 20 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixerem, dochuťte pepřem a solí - té je potřeba trošičku víc, protože polévka je od mrkve dost sladká.

Na suché pánvi si opečte hrstičku semínek. Já použila směs slunečnicových, dýňových a piniových semínek. Opečením dostanou krásnou barvičku, rozvoní se a jejich chuť zintenzivní.
Pak si na pánev kápněte trošku oleje a vložte do něj slaboučké plátky mrkve - nejlépe se vytvoří škrabkou na zeleninu. Jakmile se chipsíky opečou odložte je na papírový ubrousek.

Polévku naservírujte do talířů, ozdobte zakysanou smetanou, posypte semínky a nakonec na vrch položte pár mrkvových chipsů.

Dobrou chuť












Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig