středa 14. ledna 2015

Dort Black Forest



Tenhle skvělý dort vznikl díky Pekařské výzvě v jednom z Food časopisů. Výzva spočívá v tom, že někdo z šikovných pekařů upeče dortík, dá recept a předlohu, jak by to mělo dopadnout, a my vášniví kuchtíci se pustíme do vlastních děl, u kterých se fantazii meze nekladou a podle toho to také dopadá. A tentokrát to padlo na dort Black Forest, známý také z jiné strany světa jako Schwarzwaldský dort. Jedná se o tmavý kakaový korpus, lehký a nadýchaný krém z mascarpone a to vše je spojeno nakyslou chutí višní. Já zvolila verzi Zima/Vánoce.




Ingredience:

Korpus:
50 g rozehřátého másla
180 g hladké mouky
5 lžic kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
200 g cukru krystal
1 vejce
200 g zakysané smetany
75 ml horké vody
špetka soli

Krém:
500 g mascarpone
7 lžic moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání

Omáčka:
250 g kompotovaných višní
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky kukuřičného škrobu
150 g hořké čokolády na ozdobu


Postup:

V míse smíchejte všechny sypké suroviny (mouka, kakao, prášek do pečiva, jedlá soda, cukr,sůl).
Přimíchejte zakysanou smetanu, vejce, rozpuštěné máslo, které se nechalo trochu vychladnout, horkou vodu a vše smíchejte v řídké těsto.
Těsto nalijte do formy s pečícím papírem a šoupněte do vyhřáté trouby na 180 °C na 60 minut.

Tu hodinku ale nebudeme zahálet a připravíme si náplň.
Slijeme si šťávu z višní do kastrůlku, přidáme škrob a povaříme až šťáva zhoustne. Odstavíme ji z plotny a jakmile trochu vychladne, zamícháme do ní ještě citronovou šťávu. A máme krásnou rudou višňovou omáčku!

Na krém si dáme do jedné mísy mascarpone a promícháme ho jen lžící s cukrem. Ve druhé míse si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, pak obsah obou misek zlehounka smícháme dohromady jen vařečkou, nebo stěrkou, lehce překládáme. A krém je také hotov!

Než se nám dopeče a vychladne korpus, ještě si připravíme nějakou tu ozdobu, aby bylo naše mistrovské dílo dokonalé. Na vodní lázni si rozehřejte čokoládou a pomocí např. zdobícího sáčku (stačí ustřihnout roh obyčejného silnějšího pytlíku)  si na pečící papír nakreslíme stromky do našeho lesa - zde je to opravdu na vlastní kreativitě! Do stromku si dejte před ztuhnutím špejli, díky které pak stromky ukotvíte do dortu.
Pokud nemáte zrovna tvořivou náladu, dort bude pěkný, pokud ho třeba posypete čokoládovými hoblinkami.

A protože už jsme to zvládli skoro všechno, jdeme do finále!
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři části. Každou část natřete krémem, na něj naskládejte višně a pokapejte višně omáčkou. Na vršek dortu natřete krém, ozdobte višněmi, pokapejte omáčkou a dozdobte čokoládovými stromy, nebo hoblinkami.

Hmmm, a honem se do něj pusťte.











Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig