sobota 7. prosince 2019

Vanilkové rohlíčky




Vanilkové rohlíčky, to je prostě klasika, bez těch si já Vánoce neumím představit. Není potřeba žádných formiček, ani vykrajovátek, jenom chvilka žouláníčka a odměnou vám bude cukroví rozplývající se na jazyku. Nezapomeňte jen, že stejně jako většina cukroví, potřebují i rohlíčky nějaký čas v chladu, aby se krásně rozležely.



Takže hurá na ně! A na všechny ostatní dobroty. Přeji vám krásné a klidné vánoční svátky s blízkými a spoustou dobrot!

Veselé Vánoce!



Ingredience:
(asi na 3 plechy)

150 g hladké mouky
110 g másla, nebo máslové hery
50 g mletých vlašských ořechů
20 g moučkového cukru
1 žloutek
lžička vanilkového extraktu

+ moučkový cukr smíchaný s vanilkovým na obalení cukroví


Recept:

Máslo nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky smíchané s cukrem. Přisypeme mleté ořechy, lžičku vanilkového extraktu a žloutek.
Ze začátku se bude zdát, že těsto ji příliš suché a sype se, vydržte ale v hnětení, až bude těsto hezky držet pohromadě.

Těsto dejte do lednice odpočinout minimálně na dvě hodiny, ideálně přes noc.

Z těsta vyválejte plát silný asi 1 centimetr a vykrajujte z něj libovolné tvary.
Přendáme si na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 165°C asi 15 minut.

Ještě teplé vysypeme do mísy s cukrem a rohlíčky v něm hezky obalíme.
Pak šup s nimi do plechovky, nebo krabice a nechat v chladu, aby se rozležely.

S rohlíčky vetšinou začínám 1. adventní víkend.

Další recepty na Vánoční cukroví najdete ZDE.






Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig