neděle 24. září 2017

Tvarohový dort zebra




Tak nám podzim zaklepal na dveře. Skončila sezona jahodových koláčů, zmrzlin, sladkých knedlíků a skvělých grilovaček. To ale neznamená, že si nebudeme dál pochutnávat na skvělých receptech. Podzimu vévodí dýně, švestky a jablíčka. Na podzim se mi zase vrací chuť péct, protože trouba náš obývák nejen provoní, ale i příjemně zahřeje, což je v létě nechtěný jev.

A tak jsem o víkendu nažhavila troubu a rozhodla se zužitkovat zásobu tvarohu z lednice ve skvělém zebra dortu. K němu si uděláme konvici čaje a budeme si užívat podzimních dnů s úsměvem.

Mám prostě podzim ráda :)







Ingredience:
(na formu 23 cm)

korpus

220 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g cukru
1 vejce
špetka soli


náplň

3 vaničky tvarohu ( celkem 750 g )
150 ml mléka
130 g cukru
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 sáček vanilkového pudinku


Recept:

Do mísy si nakrájejte máslo na malé kostky, přidejte mouku, cukr, vejce a špetku soli. Rukama směs zpracujte na těsto, nelekejte se, že se vám rozpadá, má vypadat jako drobenka. 
Dortovou formu si vyložte pečícím papírem a těsto do něj prsty, nebo lžící hezky namačkejte, jak na dno, tak i lehce do výšky na boky formy.

Na náplň si připravte větší mísu, do které si připravte všechen tvaroh, vejce a cukr. V hrnečku si do mléka rozmíchejte jeden pudink a přilijte ho do mísy s tvarohem. Nyní všechno řádně promíchejte, ideálně elektrickým šlehačem a polovinu směsi si přelijte do jiné mísy. Jednu polovinu nechejte bílou a druhou obarvěte zašleháním kakaa. Pokud by byla tmavá část příliš hustá, zašlehejte do ní ještě ě lžíce vlažné vody.

A teď začíná ta magie. Naberte plnou lžíci světlého těsta a nalijte do do prostředka formy. Druhou lžící naberte hnědé těsto a to nalijte na prostředek světlého krému ve formě. Těsto se bude svojí vlastní vahou roztahovat do stran. Takto pokračujte pořád dokola, než nespotřebujete obě náplně. Někdy v polovině lžičkované si dejte předehřát troubu na 180°C. Kdyby se vám náplň příliš pomalu rozestupovala, můžete jednou za čas s formou lehce poklepat o linku. A tradá, zebra je na světě.


Dort vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180°C asi hodinu.














Share:

3 komentáře

  1. Určitě chutná ještě lépe než vypadá a to je co říct!

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  2. Tento zebra dort jsem často před pár lety vídala na netu, ale nikdy jsme ho nezkusila :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě stojí za to ho vyzkoušet, vypadá moc hezky, skvěle chutná a navíc je snadný :)

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig