Tak nám podzim zaklepal na dveře. Skončila sezona jahodových koláčů, zmrzlin, sladkých knedlíků a skvělých grilovaček. To ale neznamená, že si nebudeme dál pochutnávat na skvělých receptech. Podzimu vévodí dýně, švestky a jablíčka. Na podzim se mi zase vrací chuť péct, protože trouba náš obývák nejen provoní, ale i příjemně zahřeje, což je v létě nechtěný jev.
A tak jsem o víkendu nažhavila troubu a rozhodla se zužitkovat zásobu tvarohu z lednice ve skvělém zebra dortu. K němu si uděláme konvici čaje a budeme si užívat podzimních dnů s úsměvem.
Mám prostě podzim ráda :)
Ingredience:
(na formu 23 cm)
korpus
220 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g cukru
1 vejce
špetka soli
náplň
3 vaničky tvarohu ( celkem 750 g )
150 ml mléka
130 g cukru
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 sáček vanilkového pudinku
Recept:
Do mísy si nakrájejte máslo na malé kostky, přidejte mouku, cukr, vejce a špetku soli. Rukama směs zpracujte na těsto, nelekejte se, že se vám rozpadá, má vypadat jako drobenka.
Dortovou formu si vyložte pečícím papírem a těsto do něj prsty, nebo lžící hezky namačkejte, jak na dno, tak i lehce do výšky na boky formy.
Na náplň si připravte větší mísu, do které si připravte všechen tvaroh, vejce a cukr. V hrnečku si do mléka rozmíchejte jeden pudink a přilijte ho do mísy s tvarohem. Nyní všechno řádně promíchejte, ideálně elektrickým šlehačem a polovinu směsi si přelijte do jiné mísy. Jednu polovinu nechejte bílou a druhou obarvěte zašleháním kakaa. Pokud by byla tmavá část příliš hustá, zašlehejte do ní ještě ě lžíce vlažné vody.
A teď začíná ta magie. Naberte plnou lžíci světlého těsta a nalijte do do prostředka formy. Druhou lžící naberte hnědé těsto a to nalijte na prostředek světlého krému ve formě. Těsto se bude svojí vlastní vahou roztahovat do stran. Takto pokračujte pořád dokola, než nespotřebujete obě náplně. Někdy v polovině lžičkované si dejte předehřát troubu na 180°C. Kdyby se vám náplň příliš pomalu rozestupovala, můžete jednou za čas s formou lehce poklepat o linku. A tradá, zebra je na světě.
Dort vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180°C asi hodinu.
Určitě chutná ještě lépe než vypadá a to je co říct!
OdpovědětVymazatCorculum | Stepanka_T
Instagram
Tento zebra dort jsem často před pár lety vídala na netu, ale nikdy jsme ho nezkusila :)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Určitě stojí za to ho vyzkoušet, vypadá moc hezky, skvěle chutná a navíc je snadný :)
OdpovědětVymazat