Ten čas je zase tady. Čas šeříků. Krásné květy, které tak božsky voní zase lemují cesty!
Ani letos jsem neodolala a musela jsem si natrhat pár květů domů do vázy. A jelikož naše milovaná kočička má neuvěřitelné nutkání ničit veškeré květiny, které se u nás vyskytnou, ušetřila mi nakonec práci s otrháváním kvítků. Stačilo jí pár minut a větvičky perfektně odrbala! A byla by škoda kvítků nevyužít i v kuchyni.
No a kromě šeříkového sirupu můžete vyzkoušet také šeříkový cukr a uchovat si tuhle voňavou chvilku o něco déle!
Ingredience:
uzavíratelnou skleničku
cukr krupice (množství dle skleničky)
hrst otrhaných kvítků šeříku
Recept:
Cukr nasypejte do mixeru, přisypejte asi čtvrtinu připravených květů a rozmixujte. Cukr rozložte např. na plech a nechte proschnout pár hodin. Pak cukr promíchejte, aby jste se zbavili hrudek a nasypejte do skleničky. Cukr v polovině proložte jednou, nebo dvěma vrstvami zbylých květů.
Uzavřete a nechte ještě 3-5 dnů odležet. Během těchto dnů cukr občas protřepejte.
Nakonec kvítky vyndejte (můžete prosít přes cedník s většími otvory), opět nechte cukr úplně proschnout a hotovo.
Cukr je dobrý do letních ovocných limonád, nebo třeba v zimě do voňavého čaje.
Jéé to vypadá skvěle.. Určitě zkusím :)
OdpovědětVymazatNela Agáta z blogu Růžová rtěnka