středa 1. listopadu 2023

Kaše pro krásnější ráno




Není tomu zase až tak dávno, kdy jsem upustila od rohlíku se šunkou, salámem a sýrem z jídelny u nás v práci. Ale tak nějak na mě dolehla morální povinnost, začít o svoje tělo pečovat trošku víc, než jen nočním krémem. A tak přišli na řadu vločky na různé způsoby, chia pudinky a kaše. Musím říct, že jsem nikdy nebyla ráno na sladké, ale na tohle si člověk zvykne rychle a rád :)

Já osobně bych mohla mít chia pudink každý den, ale to by nebyl příliš pestrý jídelníček, u téhle kaše mě ale zaujal ideální poměr vloček a chia semínek, takže mi to přijde více jako ten můj pudink než obyčejná ovesná kaše.



Jen pozor, jak je u chia semínek známo, potřebují čas na nabobtnání, proto pokud bude kaše k snídani, připravte si ji večer předem.


Ingredience: 
(na 2 porce)

1 hrnek ( 250 ml) ovesných vloček jemných
1/2 hrnku chia semínek
2 lžíce sirupu - javorového, datlového, nebo medu
2 lžíce sušených brusinek (můžete dát své oblíbené ovoce)
2 lžíce směsi semínek ( já mám namícháno: slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, piniová)
Čerstvé ovoce dle chuti na ozdobu (u mě vyhráli fíky a hroznové víno)

Postup:

Do mísy si nasypejte vločky a chia semínka a promíchejte dohromady. Tento základ si rozdělte do dvou misek, ve kterých budete kaši servírovat a zalijte vlažnou vodou tak, aby bylo vše ponořeno a ještě byla voda nad vločkami ještě tak 1 cm. A ten nechte přikryté utěrkou, nebo přiklopené talířkem chia semínka bobtnat a vločky měknout až do rána na kuchyňské lince.

Ráno si nakrájejte čerstvé ovoce, dle chuti a sezóny, nasypejte na kaši a na závěr posypejte semínky, které si můžete na suché pánvi opéct, to je krásně provoní.

Pokud by byla kaše málo sladká, polijte si jí ještě troškou sirupu, ale vločky přes noc ještě zesládnou takže dochucujte raději opravdu až ráno.










Share:

3 komentáře

  1. Určitě je to zdravější než rohlík z bílé mouky s něčím, ale pořád jsou to jenom sacharidy a cukr.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale sacharidy jsou k snídani potřeba! Navíc fermentované vločky dělají tělu moc dobře, chia semínka jsou super potravina a ostatní semínka - zdravé tuky. Třešnička na dortu ve formě vitamínů z ovoce. To podle mě na rohlík rozhodně nemá! A děkuji, hrubka opravena. Zveřejňovala jsem kolem 1 v noci a únava už asi byla znát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase nějaká paní šťouralka, která všechno řeší, že? Já si podobnou kaši taky někdy dělávám. A chia pudink už jsem taky jednou dělala, ale nepovedl se mi. Asi jsem tam dala moc mléka. Ono totiž v receptu, podle kterého jsem pudink dělala, nebylo napsáno, na kolik je to porcí. A samozřejmě, že jsou sacharidy k snídani potřeba. Přece na nastartování dne. :)

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig