čtvrtek 5. listopadu 2015

Provensálská paštika s mandlemi a brusinkami





Když nemám čas, nebo chuť vařit, často pořádáme večeři ve stylu francouzského pikniku, tedy bageta, sýry, paštika, olivy a zelenina. Většinou si chrochtáme a pochvalujeme si, jak jsme si pochutnali bez práce.

Není ale paštika, jako paštika. Nemáme rádi našlehanou hmotu, která nechci ani vědět z čeho že ji šlehali, která navíc chutná jako rozmixovaná vepřová konzerva. A jak to tak u většiny věcí bývá, domácí je domácí, z kvalitních surovin, bez chemie a přesně podle chuti!



Takže doporučuji koupit nějakou dobrou bagetu (nebo ještě lépe upéct vlastní), namazat paštikou, nakrájet zeleninku a nalít sklenku červeného vína.


Ingredience:

500 g kuřecích jater (mohou být i mražená)
1 smetana na šlehání
1 cibule
1/4 másla
provensálské bylinky
rozmarýn
pepř
sůl
plátky mandlí opečené nasucho na pánvi
sušené brusinky



Postup:

Játra si očistěte, opláchněte a na čtvrtce másla orestujte společně s nadrobno nakrájenou cibulkou. Játra se musí provařit, aby nebyla syrová,ale ne moc opéct, aby nebyla na povrchu křupavá - nepodařila by se Vám hladká paštika. Nakonec játra zalijte polovinou kelímku smetany a nechte prohřát.

Směs nechte trošku zchladnout a tyčovým mixérem, nebo v blenderu rozmixujte do požadované struktury. Pokud je směs suchá, přidejte smetanu, paštika by měla vypadat jako hustý krém - při chladnutí nám ještě ztuhne.

Nyní přichází na řadu ochucování. Zde doporučuji ochutnávat a doladit dle Vašeho mlsného jazýčku, já použila asi 2 špetky provensálské směsi, špetku sušeného rozmarýnu, dvě špetky soli, špetku drceného pepře, 2 lžíce mandlových lupínků a 1 lžíci pokrájených sušených brusinek.

Směs si nalijte do mističek, pokud ji nesníte hned k večeři, polévá se paštika rozpuštěným máslem aby neosychala. Já ji ještě na vrchu posypala kousky brusinek. Nakonec nechte v lednici alespoň hodinku vychladit.

K paštice se skvěle hodí brusinky, cibulová marmeláda, nebo třeba domácí chutney z jablek.










Share:

4 komentáře

  1. Mňam.. Paštiku mám ráda, domácí jsem nikdy nezkoušela :-)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to úžasně, určitě vyzkouším. Já dělám domácí paštiku z vepřových jater podušených na cibulce a pečeného bůčku - je to taková klasika.

    OdpovědětVymazat
  3. Morgainne - tohle je lehce odlehčená verze, ale věřím, že ta s bůčkem bude mňamka.

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig