středa 23. září 2015

Podzimní dýňová polévka






Dneska je první podzimní den. A co je typičtější pro podzim, než dýně !!! Mám vždycky strašné dilema, jestli ty krásné dýně mám spíš přidat na stůl jako dekoraci, nebo je prostě rozkrájet a udělat z nich něco dobrého. No na stole už jich mám celkem hromádku, takže konečně přišel čas i na to vaření. A kombinace podzim a dýně je jasná dýňová polévka !!!! Bez té by to nešlo.

Dýňová polévka už se na našich stolech objevuje stále častěji a stává se podzimní klasikou. Každá rodina ji dělá trošku jinou, stejně jako svíčkovou. A tak i já přináším recept na tu naší.

Dýni jsem použila hokaido, protože je to díky ní rychlovka, nemusí se loupat, ale můžete použít jakoukoli odrůdu, třeba máslovou, nebo muškátovou.



Ingredience:

400 ml zeleninového vývaru
300 ml kokosového mléka
1 - 2 dýně hokaido
5 stroužků česneku
4 snítky rozmarýnu
2 cibule
1 snítka šalvěje
1 jablko
1 lžíce kari pasty ( zelená, červená i žlutá se hodí ) 
sůl a pepř na dochucení
dýňová semínka místo krutonků
dýňový, nebo olivový olej na ozdobu a dochucení
pokud je chuť zakysaná smetana na dochucení


Postup:

Dýni si omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Jak jsem již psala, dýni hokaido není třeba loupat, ostatní druhy bohužel ano. K dýni si nakrájejte na kostičky i jablko, nahrubo cibuli a vše dejte do většího hrnce. Přidejte bylinky, celé stroužky česneku, přilejte trochu olivového oleje a začněte vše opékat. Jakmile začne dýně a bylinky hnědnout a přichytávat se k hrnci, zalijte vše vývarem a nechte vařit asi 30 minut, dokud nebude dýně hezky měkká. 

Jakmile je vše měkké, přijde na řadu tyčový mixér. Mixujte do konzistence, kterou máte rádi. Já mixuji úplně dohladka. Pak do polévky nalijte kokosové mléko a vmíchejte lžíci kari pasty. Nechte ještě pár minut na mírném plameni provařit.
Pokud by byla polévka moc hustá, přidejte trochu vývaru.

Při podávání zakápněte troškou oleje, posypejte dýňovými semínky a můžete vylepšit kopečkem zakysané smetany.













Share:

3 komentáře

  1. Já teda taky.... Jak končí léto, nemůžu se jí dočkat.

    OdpovědětVymazat
  2. Dýňová polévka je moje nejoblíbenější, škoda jenom, že ji mívám pouze na podzim, to bych se ji ale ujedla :). Ta tvoje vypadá velice chutně!
    http://chicadriana.blogspot.co.at/

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig