pondělí 21. června 2021

Nakládaný hermelín



Konečně je počasí takové jak by mělo být, to znamená že je krásně a na víkend se dělá ještě krásněji. Teplé večery si úplně říkají o grilovačky a posezení s přáteli s dobrým pitím a jídlem. A k večernímu posezení a hlavně k pivečku se hodí nakládaný hermelín. Naposledy jsem ho dělala 2 litrovou sklenici, když jsme jeli banda z práce na víkend na chatu. A chutnal večer a ještě víc chutnal ráno k snídaní a na srovnání chutí.


Základ je hračka, zvládne to opravdu naprosto každý, jde jen o skládání ingrediencí do sklenice. Koření a výslednou chuť si může každý přizpůsobit svému mlsnému jazýčku.


Moje hermelíny jsou dost kořeněné a pikantní, takže se musí pořádně zapíjet pivečkem!!!





Ingredience:


hermelín ( množství dle chuti a počtu strávníků) já mám naložené 2

1 cibule
2 stroužky česneku
koření do hermelínu: špetka čili vloček, lžička italských sušených bylinek, lžička grilovacího koření, špetka kmínu, špetka uzené papriky
koření do oleje: 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, lžička hořčičných semínek
stolní olej na zalití skleničky



Postup:


Hermelíny si podélně rozkrojíme a vnitřek posypeme směsí koření do hermelínu. Tuto směs si samozřejmě můžete upravit podle chutí a vylepšit vlastní směsí. Do každé půlky ještě vložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a tenká kolečka česneku. Obě půlky hermelínu opět spojíme dohromady a  připravíme si skleničku na zavařování, do které hermelíny napěchujeme. Velikost skleničky zvolíme tak, aby kolem hermelínu zbývalo minimum prostoru a nemuseli jsme zalévat velkým množstvím oleje. Ideálně na dno skleničky pod první hermelín vložíme bobkový list, pár kuliček hořčice, pepře a nového koření a pár koleček cibule a česneku, na toto lůžko přijdou hermelíny, které průběžně prokládáme zbytkem cibule a česneku, do škvírek u sklenice pak vsuneme bobkové listy a vsypeme zbytek koření do oleje. Nakonec zalijeme olejem tak aby byl horní hermelín ponořený, uzavřeme a dáme do lednice nechat hermelín nasát chutě, proležet se a změnit se v lahůdku.


Dobrý je již po 2 dnech, ideální je nechat ho odležet asi 4 dny. Pokud máte rádi výraznější chuť sýru, nechte odpočívat týden.


At žije léto!










Share:

2 komentáře

  1. Jo tohle miluju, teď se chystám naložit 18 kousků, tak koukám na nějaké tipy čím je vylepšit, a hořčičná semínka jsem ještě nezkoušel, tak asi půjdu do toho :) Prostě vypadají skvostně!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za zprávičku. Těmi hořčičnými semínky určitě nic nezkazíte, dodají lehce na pikantnosti oleje. My máme nejraději opravdu pikantní hermelínky, ale chutí je nekonečně mnoho :) At se ta nakládačka povede a chutná!!!!

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig