pondělí 11. února 2019

Donuty





Valentýn je za rohem! Ať už jste zamilovaní až po uši, nebo singl, je to fajn příležitost udělat si príma den. 
A rozhodně to nemusí být, jak někteří škarohlídové rádi opakují jen komerční svátek, aby lidi utráceli. Vždyť možností jak udělat radost je spoustu - vzkaz na zrcadle, básnička ( ano jsem stará škola ), nebo uvařit něco dobrého k večeři - ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Já jsem se vrhla na pečení - sladké má u nás vždycky úspěch. Takhle je to totiž dárek pro manžela, ale i pro mě - on by je chudák všechny nesnědl :)






Ingredience:

těsto

350 g hladké mouky
250 ml mléka
150 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g cukru krupice
3/4 kostky čerstvého droždí
3 žloutky
špetka soli

poleva a zdobení

zde se fantazii meze nekladou

tmavá čokoláda ( na 150 g je třeba 20 g másla a 5 lžic mléka)
bílá čokoláda ( na 150 g je třeba 20 g másla a 5 lžic mléka)
barevné posypky
sekané mandle
drcené sušenky Oreo a Lotus

Olej na smažení




Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte ohřáté mléko, lžičku cukru a droždí - dejte na teplé místo a nechce vzejít.

Mezitím si do velké mísy nasypejte obě mouky, zbytek cukru, špetku soli a přidejte žloutky. Rozehřejte si máslo a přilijte ho k mouce. Nakonec přilijeme i vzešlý kvásek a vše hněteme, dokud nevytvoříme hladké, lesklé těsto.

Těsto vrátíme do mísy, poprášíme zlehka moukou a zakryté utěrkou dáme na teplé místo kynout alespoň na hodinku.

Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 1,5 cm vysoký. Z něj pak vykrajujeme donuty vykrajovátkem, nebo třeba skleničkami - větší kolečko a uprostřed menší.
Vykrájené donuty necháme na vále ještě asi 15 minut kynout. 

Donuty smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje asi 2 minuty z každé strany - je to rychlovka, tak dejte pozor ať nemáte černoušky. Po usmažení odkládejte donuty na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk a nechte je vychladnout.

A pak už stačí své výtvory jen nazdobit - čokoládu si rozpusťte s máslem a mlékem v kastrůlku a donuty v ní namáčejte nebo jí na donuty cákejte lžičkou. Než čokoláda zaschne můžete na ní sypat co Vás jen napadne. Růžovou polevu jsem dělala přidáním červeného barviva do bílé čokolády.

A pokud se Vám do zdobení nechce, zasypejte donuty moučkovým cukrem, nebo cukrem se skořicí a zmizí ze stolu taky!

S láskou

Liška v zástěře



















Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig