středa 8. března 2017

Paella s mořskými plody




Venku už nám občas svítí sluníčko, a já přivolávám jaro jak jen se dá. Hrozně se těším, až budu moc na balkon vytáhnout svůj nový gril, co mi přinesl Ježíšek, až se mi v truhlíčcích začnou červenat rajčátka a papriky, a až si naliju skleničku Aperolu a budu čerpat z toho všeho energii.

A tak při fantazírování o tom všem jsme dostali chuť na něco, co nám připomene slunečný den a pohodu. A na talíře jsem nandavala tradiční španělské jídlo - paellu.


Kdo zvládne rizoto, zvládne i paellu. Pokud nejste milovníci mořských plodů, můžete je nahradit klidně kousky kuřecího masa, nebo celými kuřecími paličkami, či vepřovým masem.



Ingredience:
( na 4 porce)

400 g kulatozrnné rýže
4 rajčata
4 stroužky česneku
2 cibule
2 žluté papriky
1 mrkev
3/4 l vývaru nejlépe rybího, ale můžete použít i kuřecí, nebo zeleninový
1/2 lžičky šafránu
mořské plody - já měla 300 g směs na paellu s krevetami, slávkami, sépiemi a chobotničkami
sůl
1 lžíci olivového oleje



Postup:

Všechnu zeleninu, rajčata, česnek, cibuli i papriku si nakrájejte na malé kostičky. Do velké pánve, nebo širokého hrnce, který jde dát do trouby si nalijte lžíci olivového oleje a na něm orestujte mořské plody. Hotové plody si vyndejte z pánve a dejte na chvilku stranou. 

Ve stejné pánvi si opečte všechnu zeleninu. Dejte jí asi 3 minutky a můžete přisypat všechnu rýži a zalijte 1/2 litrem vývaru. Také je správný čas přidat šafrán a osolit.

Zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 180.

Rýži nechte asi 10 minut na nízké teplotě probublávat, a v případě, že by se začala přichytávat, nebo byla moc suchá, přilijte ještě trochu vývaru.

Pak do rýže vraťte mořské plody a vše dejte na 20 minut do vyhřáté trouby. Po 20 minutách pánev vyndejte, přiklopte, nebo zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 5 minut dojít a může se podávat.

Doporučuji v případě mořských plodů si nakonec jídlo zakápnout troškou citrónu.

¡Buen provecho 











Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig