středa 28. září 2016

Tartaletky s vanilkovým krémem a letním ovocem




Při pohledu z okna už neodvratně musím uznat, že podzim je tady. Sice se budu s těžkým srdcem loučit s létem, ale podzim má rozhodně také své kouzlo. Lákají mě procházky ve spadaném listí a těším se pak na návrat domů, kde si uvařím voňavý čaj, zapálím svíčku, zachumlám do deky a pustím film, nebo otevřu knížku. Po obýváku musí být rozmístěny dýně všech velikostí, bez těch si neumím podzim představit :)

Takže jako loučení s létem přináším poslední ryze letní recept, který si můžete ještě udělat, protože v obchodech občas seženete snadněji maliny a borůvky, než hezké švestky.








Ingredience:


Těsto

500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
250 g změklého másla
2 vejce



Vanilkový krém

300 ml mléka
80 g cukru krupice
60 g másla
2 žloutky
1 vanilkový pudink




Postup:

Připravte si mísu a do ní si odvažte mouku, máslo, cukr a přidejte 2 vejce. Všechny složky řádně zapracujte rukama do sebe, až vám vznikne hladké a lesklé těsto. Nebojte se že je mazlavější, jakmile máte dohněteno, dejte těsto odpočívat do lednice na cca hodinku. Tam těsto krásně ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.

Než se těsto vychladí, je čas na krém. Do hrnce si odlijte 2/3 mléka přidejte cukr a dejte vařit. Ve zbylém mléce si důkladně rozmíchejte pudink a vlijte ho do hrnce. Přiveďte pozvolna k varu a za stálého míchaní vařte asi 2 minuty. Pudink odstavte z plotýnky a lehce míchejte, aby mírně zchladnul, ale neudělal se vám škraloup. Do pudinku pak vmíchejte žloutky a elektrickým šlehačem zašlehejte změklé máslo. Vznikne vám krásný hladký krém.

Nyní si přichystejte formičky na tartaletky, nebo jiné košíčky - v těstě je dost másla, takže není třeba formičky vymazávat. Vyndejte těsto z lednice a dejte si předehřát troubu na 160°C .

Z těsta si odeberte malý kousek těsta a hezky jím vymačkejte formičku. Nenechávejte hlavně na dně moc silnou vrstvu, protože těsto po upečení nabyde.

Formičky si vyskládejte na plech a hurá s nimi do trouby. Pečte asi 10 - 15 minut, tak aby byly košíčky zlatavé. Po upečení je vyndejte a nechte na mřížce vychladnout, pak až vyklopte. Těsto je křehoučké, takže sem tam nějaký košíček nepřežije zběsilé bouchání o linku, abych ho vyklopila - to je samozřejmě naschvál, protože ochutnávat se musí.

Vychladlé košíčky si lžičkou naplňte vanilkovým krémem a nazdobte dle vlastní fantazie sezonním ovocem.

Rozhodně doporučuji nechat tartaletky uležet přes noc, těsto zkřehne a jsou ještě mnohem lepší!














Share:

4 komentáře

Blog Design Created by pipdig