pondělí 15. srpna 2016

Mini Pavlova se šlehačkou a letním ovocem





Ještě pořád máme léto, i když počasí už začíná vypadá občas trošku podzimně. I když podzim miluju, budu se mu trošku bránit, protože léta jsem se ještě nějak nenabažila.
A co je perfektní letní dezert? Tak samozřejmě zmrzlina! Pak koláče - rybízový, meruňkový, borůvkový... Ale když se mi dostanou pod ruku voňavé maliny, nebo ostružiny, je mi prostě hrozně líto je dát do koláče. Chci je sníst čerstvé. A na to je ta nejlepší volba právě Pavlova. Snadné, rychlé s horou šlehačky a čerstvým letním ovocem dle chuti.




Když jsem dělala Pavlovu poprvé, rozhodla jsem se pro originální verzi, tedy VELKOU. Pusinkový základ o velikosti talíře, s horou šlehačky, ovoce a ještě polité čokoládou. Což o to, mňamka to byla, jen mi nějak nedošlo, že šlehačka korpus po nějaké době rozmočí a ve dvou jsme ji celou opravdu nezvládli sníst najednou :) Takže půlka šla do koše. Ale tahle mini verze je ideál.
Upečené pusinkové korpusy si můžete schovat ve vzduchotěsné nádobě i týden a když přijdou chutě, navrstvíte na něj jen šlehačku a ovoce.



Ingredience:
(asi 10 malých Pavlov)

4 bílky
200 g moučkového cukru
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce bramborového škrobu
lžička vanilkového extraktu
špetka soli

400 ml smetany ke šlehání
ovoce podle chuti, nebo podle toho, co vám zahrádka nadělila


Recept:

Recept je rychlovka, takže si rovnou dáme předehřát troubu 150°C .

Do vyšší nádoby si dejte bílky se špetkou soli a vyšlehejte na tuhý sníh. Do něho pak po malých dávkách přidávejte za stálého šlehání moučkový cukr, po něm pak vanilkový extrakt, škrobovou moučku a nakonec ocet.

Ze vzniklé hmoty si tvořte na plechu s pečícím papírem malá kolečka o průměru asi 8 cm. Okraje si udělejte trošku vyšší, než prostředek, aby nám uprostřed hezky držela šlehačka.

Když jste hotovi s tvořením koleček, plech dejte do trouby a teplotu v ní hned ztlumte ze 150°C  na 120°C  . Korpusy nechte péct asi 45 minut. Pavlova by měla zůstat bílá a nezlátnout. Po uplynutí 45 minut troubu vypněte, ale neotvírejte a nechte v ní Pavlovy dosušit do úplného vychladnutí.

Výsledný korpus by měl být na povrchu křehký a křupavý, ale uprostřed vláčný.

Nakonec si vyšlehejte tuhou šlehačku, kterou není třeba sladit. Na každou Pavlovu si udělejte kopeček šlehačky a ozdobte ovocem.

Nazdobte si jen tolik kousků, kolik sníte, šlehačka pusinkový korpus rychle rozmočí a není křupavý.
Ale u nás to znamená, že každý dostane jednu, za 5 minut musím jít dodělat další, pak je půlhodinka odpočinku a dojede se zbytek :)










Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig