pátek 25. března 2016

Hot cross buns - horké křížové bochánky






Můžu říct, že mám opravdu velkou radost z našeho nového pátečního svátku, díky kterému jsou Velikonoce ještě hezčím obdobím. Konečně máme čas upéct beránka, mazanec, sehnat kopřivy na nádivku, a připravit si vše potřebné k barvení vajíček.

Velikonoční období je plné českých tradičních dobrot, bez těch by to ani nešlo, ale proč si nezpestřit sváteční stůl o něco nového i o Velikonoce?

Posledních pár let jsem vídala na fotkách v tomto období buchtičky s křížkem. Hot cross buns - jsou britské, kynuté, jen lehce sladké, chlebu podobné a hezky kořeněné bochánky. Dle tradice se v Británii pečou na Velký pátek.



Bochánky jsou typické svojí vůni, kterou ji dává směs koření a ovocem uvnitř. Do tradičních se dávají rozinky, nebo jiné sušené ovoce. Já jsem objevila recept s borůvkami, a protože ty u mé drahé polovičky vedou, byla to jasná volba.

Hot cross buns se podávají nejlépe teplé, rozkrojené a namazané máslem a marmeládou. Studené jsou také dobré, ale pokud si chcete vychutnat i tu poslední, doporučuji rozpéct znovu v troubě, nebo třeba na toustovači.

Veselé Velikonoce!




Ingredience:
(na asi 12 bochánků)

500 g světlé chlebové mouky, nebo směsi hladké a celozrnné mouky
250 ml polotučného mléka
50 g cukru krupice
50 g rozpuštěného másla
25 g droždí
2 lžičky mixed spice ( můžete udělat domácí směs ze skořice, mletého hřebíčku, sušeného zázvoru,        muškátového oříšku)
1 vejce
1/2 lžičky soli
150 g borůvek, mohou být i mražené

Na křížky:

2 lžíce hladké mouky
4 lžíce vody




Recept:

Nejprve si připravte kvásek z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí. Jakmile nám kvásek vzejde, nasypejte si do velké mísy mouku, sůl, zbylý cukr a směs koření. Rozpusťte si máslo a přilejte ho k mouce spolu s 1 vejcem a nakonec přilijte kvásek.

Do směsi postupně přilévejte vlažné mléko a zadělávejte těsto, až bude hladké a pružné. Jakmile budete s těstem spokojeni, přikryjte ho útěrkou a nechte na teplém místě asi hodinku kynout.

Po vykynutí si těstě ještě trochu propracujte a rozdělte na 12 kuliček. Do každé z nich opatrně zapracujte část borůvek a kuličku posaďte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Jakmile máte pekáček zaplněný všemi 12ti bochánky, nechte je ještě asi 15 minut kynout.

Nyní si předehřejte troubu na 190°C  a než se nahřeje, vytvoříme to nejdůležitější - křížky. V mističce si metličkou prošlehejte mouku s vodou na řídké těstíčko. Tím vytvořte na každém bochánku křížek. Já na to použila obyčejný plastový sáček, do kterého jsem si těstíčko nalila a ustřihla růžek.

A šup s nimi do trouby. Během pečení si ještě připravte trošičku cukrového, nebo pomerančového sirupu - svařeného cukru s vodou, nebo pomerančové šťávy s cukrem na konzistenci sirupu. Můžete použít i kupovaný zlatý sirup.

Bochánky pečte asi 20 minut,aby byli zlatavé a nakonec hned po vyndání z trouby je ještě potřete cukrovým sirupem, aby byli krásně lesklé.


Rozkrojte, namažte máslem a marmeládou a ochutnejte britské Velikonoce.











Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig