Rizoto. Pod tímhle názvem si spousta z nás představí rozvařenou rýži smíchanou se zeleninou z mrazáku a zasypanou horou gumového sýra bez vůně a chuti. Ale stačí opravdu málo a rizoto může být exkluzivním jídlem!
Na jedné pracovní večeři jsem ochutnala parmazánové kroupové rizoto a neuvěřitelně mi chutnalo. Od té doby se snažím najít recept, kde by byl výsledek stejný jako to, které jsem ochutnala. Bohužel zatím sem nebyla úspěšná. Ale při hledání a zkoušení jsem ochutnala tuto variantu a zaujala mě také. Je to spojení kořeněného, paprikového chorizza, rajčat a vůně rozmarýnu.
Ingredience:
400 g krájených rajčat v konzervě
300 ječných krup
250 g chorizza
2 snítky rozmarýnu
1 l kuřecího vývaru
1 cibule
1 stroužek česneku
Postup:
Na rozehřáté pánvi si opečte dozlatova půlplátky chorizza. Jakmile je hezky křupavé, vyndejte si plátky na talířek a na pánvi si nechte vypečený, ovoněný olej, do kterého si vhottě na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Osmahněte dosklovata a přisypejte kroupy. Ty hezky promíchejte, až se obalí ochuceným olejem.
Do pánve přidejte krájená rajčata a zalijte vývarem. Jakmile se začne vše opět vařit, přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni vařit do změknutí - asi 30 minut. Rizoto jednou za čas promíchejte a kontrolujte, zda se nevyvařil všechen vývar. Kdyby bylo přidat, dolejte trochu horké vody.
Když kroupy hezky změknou přidejte sůl, pepř, lístečky rozmarýnu a opečené chorizzo.
Nakonec můžete na talíři posypat troškou parmazánu.
Já kroupy nejím, ale tohle vypadá dokonale, že bych to možná i ochutnala :-D
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Taky krpupy v jiné úpravě zatím nejíme, ale přítel říká, že mu to přijde jako něco mezi rýží a těstovinami a chutnají mu :)
OdpovědětVymazat