neděle 13. září 2015

Kroupové rizoto s chorizem a rozmarýnem




Rizoto. Pod tímhle názvem si spousta z nás představí rozvařenou rýži smíchanou se zeleninou z mrazáku a zasypanou horou gumového sýra bez vůně a chuti. Ale stačí opravdu málo a rizoto může být exkluzivním jídlem!

Na jedné pracovní večeři jsem ochutnala parmazánové kroupové rizoto a neuvěřitelně mi chutnalo. Od té doby se snažím najít recept, kde by byl výsledek stejný jako to, které jsem ochutnala. Bohužel zatím sem nebyla úspěšná. Ale při hledání a zkoušení jsem ochutnala tuto variantu a zaujala mě také. Je to spojení kořeněného, paprikového chorizza, rajčat a vůně rozmarýnu.






Ingredience:

400 g krájených rajčat v konzervě
300 ječných krup
250 g chorizza
2 snítky rozmarýnu
1 l kuřecího vývaru
1 cibule
1 stroužek česneku




Postup:

Na rozehřáté pánvi si opečte dozlatova půlplátky chorizza. Jakmile je hezky křupavé, vyndejte si plátky na talířek a na pánvi si nechte vypečený, ovoněný olej, do kterého si vhottě na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Osmahněte dosklovata a přisypejte kroupy. Ty hezky promíchejte, až se obalí ochuceným olejem.

Do pánve přidejte krájená rajčata a zalijte vývarem. Jakmile se začne vše opět vařit, přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni vařit do změknutí - asi 30 minut. Rizoto jednou za čas promíchejte a kontrolujte, zda se nevyvařil všechen vývar. Kdyby bylo přidat, dolejte trochu horké vody.

Když kroupy hezky změknou přidejte sůl, pepř, lístečky rozmarýnu a opečené chorizzo.
Nakonec můžete na talíři posypat troškou parmazánu.















Share:

2 komentáře

  1. Já kroupy nejím, ale tohle vypadá dokonale, že bych to možná i ochutnala :-D

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  2. Taky krpupy v jiné úpravě zatím nejíme, ale přítel říká, že mu to přijde jako něco mezi rýží a těstovinami a chutnají mu :)

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig