pátek 4. září 2015

Cheesecake s jahodovými srdíčky





Sezóna letošních českých voňavých jahod už je nenávratně za námi. Nerada se nechávám omezovat sezonou a tak pokud to jde, dělám si všeho zásoby. Kompotuji,  zavařuji marmelády a džemy a v neposlední řadě také zamražuji co se dá. Není nic lepšího než si v listopadu, když začne být sychravo připomenout léto plné sluníčka třeba borůvkovým koláčem. Nebo jahodových cheesecakem.

A tak protože už nám podzim klepe na dveře, rozhodla jsem se ještě se letně naladit a upekla právě ten cheesecake s jahodovými srdíčky z domácích mražených jahod. I když už si k němu asi nedám na balkoně vychlazenou limonádu, nevadí, protože je stejně lepší s hrnkem čaje, nebo ještě lépe horkého kakaa. Takže si pojďme provonět víkend.




Ingredience:
( na formu 23 cm )

800 g čerstvého smetanové sýra
250 g cukru krupice
4 vejce
3 lžíce rozpuštěného másla
1,5 hrnku rozdrcených kakaových sušenek
1 lžička vanilkového extraktu

400 g jahod ( můžou být mražené ) + 150 g cukru



Postup:

Jahody nechte rozmrznou, pokrájejte je na kousky, zasypejte cukrem a odložte do lednice.
Troubu si předehřejte na 170°C . Kakaové sušenky si rozdrťte paličkou v sáčku, nebo v mixéru, smíchejte s rozpuštěným máslem a propracujte, aby hmota držela pohromadě.  Sušenkovou hmotu si nasypejte do máslem vymazané formy a pořádně upěchujte. Formu vložte do trouby a pečte 10 minut. Po 10 minutách formu vyndejte a nechte vychladnout, troubu nevypínejte, jen teplotu ztlumte na 160°C.  Jelikož nemám úplně ideálně těsnící formu, vždy když peču něco z řídkého těsta, nebo krému, obalím si celou formu alobalem, aby mi nic neproteklo do trouby. Navíc cheesecake je nejlepší péct ve vodní lázni, takže tady chrání alobal aby se nic nedostalo ven, ale ani dovnitř.

V míse si dohladka rozmíchejte  všechen sýr a přisypejte cukr a vanilkový extrakt, vše promíchejte šlehačem a pak po jednom zašlehávejte vejce.

Jahody vyndáme z lednice a rozmixujeme je tyčovým mixérem. Pokud by byla směs příliš řídká, což se u mražených může stát, směs na chvíli povařte a nechte zredukovat.

Asi třetinu sýrové směsi nalijte na upečený sušenkový základ a na směs naneste naneste polovinu rozmixovaných jahod  a obě vrstvy lehce projeďte špejlí, aby se vrstvy promíchaly a vzniklo mramorování a nakonec zalijte zbytkem sýrové směsi. vršek hezky uhlaďte, nebo zatřeste s formou a na sýrový povrch si pomocí lžičky nakapejte do spirály tečky z rozmixovaných jahod. Po té vezměte párátko a každý puntík projeďte z jednoho kraje k druhému, což Vám vytvoří srdíčko. Takto pokračujte a proměňte všechny tečky v srdíčka.

Formu si vložte do pekáče a i sním sejte do trouby, zalijte horkou vodou alespoň do poloviny výšky formy. Zavřete troubu a vydržte čekat asi 60 minut bez otvírání. Po uplynutí doby se nenechte zmást konzistencí, protože dort může na povrchu praskat, ale stále se bude lehce chvět. Tady by metoda čisté špejle neuspěla. Dort nám do požadované konzistence ztuhne až po vychladnutí

Dortu udělá dobře když ho necháte rozležet, takže po noci v lednici bude úplně nejlepší.





Takhle vypadá dort před pečením  a jahodová srdíčka





A tady už je po upečení







Share:

2 komentáře

Blog Design Created by pipdig