středa 7. září 2016

Domácí lučina



Chuť na sladkou snídani mě přepadne jen občas, hlavně o víkendu, kdy je čas si pochutnávat. Ale většinou je moje snídaně naslano. V domácnosti máme s Honzou speciální dělení - on má rád snídaně suché. Ať už je to toust, který není třeba mazat a dát do něj jen plátek sýra, nebo chleba se sýrem, maximálně máznutý lehce máslem. Já musím mít snídani mokrou - takže když už chleba se sýrem, narvu do něj ještě salát, okurku a papriku, toust mám vystlaný mozzarellou a šunkou , namazaný máslem zevnitř i zvenku :)




Ale na čem se shodneme je lučina ( ano používáme tento název univerzálně pro všechny druhy těchto smetanových sýrů). Tu si dáme rádi oba, klidně každý den. Stačí kousek čerstvého pečiva, lučina a kousek zeleninky. Já ji miluji na křehkých plátcích s rozmarýnem od Wasa.

A jak už to tak bývá, domácí je nejlepší. Což platí i v případě lučiny. Můžete si ji udělat mísu a ochutit si ji přesně podle chuti - s bylinkami, s česnekem, s křenem, s medvědím česnekem, je to prostě na vás.

A to nejkrásnější na tom je, že je to až neuvěřitelně snadné!

Tak jdeme na to.



Ingredience:

2 velké kelímky bílého jogurtu (ideální hustější jako Hollandia, nebo smetanový Pilos)
1 malý kelímek zakysané smetany
špetka soli (vynechejte, pokud chcete mít sýr nasladko)



Recept:

Všechny ingredience pořádně promíchejte do sebe. Na mísu si dejte cedník, který vyložíte čistým plátýnkem, nebo útěrkou. Do útěrky nalijte jogurt se smetanou, cípy útěrky přeložte přes cedník a je to. Mísu postavte do lednice a nechte jogurt vykapávat alespoň 24 hodin. Důležité je, aby se cedník nedotýkal vykapané syrovátky na dně mísy.

Po 24 hodinách si sýr přendejte do krabičky, nebo skleničky a ochuťte podle nálady.

V lednici vydrží až 5 dní.














Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig